ciszterci (ciszterci )
Belföld

Többszörösen jubilál a Ciszterci Gimnázium

325 évvel ezelőtt alapították, 200 éve vette át a Ciszterci Rend az iskola fenntartását, valamint 75 éve áll az iskola jelenlegi épülete.

Ünnepi programsorozat

Székesfehérváriak sokaságának jelenti „AZ ISKOLÁT” az egykori József Attila, ma Ciszterci Szent István Gimnázium – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, aki diákja és pedagógusa is volt az intézménynek.

A három évfordulót kiegészítve arról beszélt, hogy 1992 és 1994 között került vissza újra a ciszterci rend fenntartásába a gimnázium. Vargha Tamás köszönetet mondott a város akkori polgármesterének, Balsay Istvánnak, akinek kulcsszerepe volt a fenntartóváltásban. Az államtitkár arra kérte a székesfehérváriakat, az egykori józsefes és a mai ciszteres diákokat, hogy kapcsolódjanak a jubileumi ünnepségekhez.

Fotó: Facebook

Minden történelmi vihart túlélt

A fenntartó Ciszterci Rend képviseletében Dékány Árpád Sixtusz zirci főapát vett részt a sajtótájékoztatón, aki a lelki értékek megtartásának fontosságáról szólt a sajtótájékoztatón. Elmondta: „Az iskola léte bizonyítja azt, hogy az igazi, örök értékekre alapozott társadalmi felfogás, életforma és szociális gondolkodás maradandó, és minden vihart túl tud élni!” A főapát köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, akik bíztak az intézményben, és az elmúlt években az iskolára bízták gyermekeik nevelését. Ugyancsak köszönetét fejezte ki azoknak a pedagógusoknak és közszereplőknek, akik emberi és szakmai helytállásukkal segítették az intézményt. Hozzátette: a Ciszterci Gimnázium kiállta a történelmi viharokat, és ma is komolyan veszi küldetését.

Ragaszkodnunk kell múltunk értékeihez

Balsay István, a Ciszterci Diákszövetség elnöke Szent István városának szellemiségére hívta fel a figyelmet. Elmondta: 1992-ben Székesfehérvár elsőként jelentkezett, hogy az önkormányzat visszaadja az egyháznak az iskola fenntartását. Balsay István egy Deák Ferenc idézetet olvasott fel, mely szerint: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemond, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges.” Balsay István úgy látja: ragaszkodnunk kell múltunk minden olyan eleméhez és értékéhez, melyet a hatalom elvett. A Ciszterci Diákszövetség elnökeként invitálta a jubileumi programokra az intézmény egykori tanítványait és pedagógusait.

A ciszterci szellemiség képes volt mindig megújulni

„Gimnáziumunk a rendhez tartozó iskolák közösségeként részese a ciszterci rendnek. A ciszterci szellemiség azért él kilenc évszázada, mert képes volt mindig megújulni. Gimnáziumunk a rend minden próbát kiállt tradíciójára támaszkodva végzi az új, korszerű és sokat ígérő iskolaépítő és iskolaszervező munkáját. Természetesen az ünnepléssel együtt emlékezünk is azokra – pálos szerzetesekre, jezsuita és ciszterci atyákra – akik oly sokat tettek a város szellemi kultúrájának fejlesztése terén. Ugyancsak emlékezünk azokra a kiemelkedő egyéniségekre, akikre méltán büszkék vagyunk! Ilyenek volt Marosi Arnold szerzetes tanár, muzeológus, a Szent István Király Múzeum alapítója, első igazgatója, illetve a nagy tanítványok: a költőkirály, Vörösmarty Mihály, Ybl Miklós építész, Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője és Gróf Klebelsberg Kunó, a Bethlen-kormány legendás kultúrpolitikusa.” – hangsúlyozta Orosz Ágoston, a gimnázium igazgatója.

Programok

  • Nov. 4.- Urbán János egykori diák, matematikus emléktáblájának avatása
  • Nov. 5. – Jubileumi gála a Vörösmarty Színházban
  • Nov. 6. – Fotópályázat eredményhirdetés
  • Nov. 7. – Ciszterci címerek és Szent Korona-makettek kiállítása
  • Nov. 8. – Az emlékhetek ünnepélyes megnyitója
  • Nov.8. – Szentmise a főapát celebrálásával
  • Nov 8. – Fő ünnepség, amely szentmisével kezdődik, majd ünnepi megemlékezés és emléktábla avatás lesz a jubileumok tiszteletére. Fogadás és ünnepi műsor a Szent István Művelődési Házban a meghívott vendégeknek.
  • Nov. 13. – Akiről ma emlékezünk meg – Klebelsberg Kunó szobrának avatása az intézmény előtt
  • Nov. 14. – Iskolatörténeti vetélkedő igen nagy számú résztvevővel
  • Nov. 15. – Vörösmarty szavalóverseny

Fontos szellemi műhelye a városnak

Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény, amely a török idők vége óta fennáll Székesfehérváron, mindig fontos szellemi műhelye volt a városnak. Mint mondta, így van ez ma is, hiszen jövendő fehérvári nemzedékek tanulnak itt, akik remélhetőleg tudásukkal, emberségükkel gazdagítják majd a várost. Róth Péter kiemelte: „Önkormányzatunk büszke arra, hogy támogathatja a Ciszterci Szent István Gimnáziumot, és az iskola fenntartóját, a Zirci Apátságot is.”

Fotó: nzp

Közösség is épült

Kultúrpince néven adták át nemrég azt a pincehelyiséget a ciszteresek gimnáziumában, ami egy diák agyában született meg, és nem engedett belőle.

Ajánlott videó