Belföld
ciszterci (ciszterci )

Többszörösen jubilál a Ciszterci Gimnázium

325 évvel ezelőtt alapították, 200 éve vette át a Ciszterci Rend az iskola fenntartását, valamint 75 éve áll az iskola jelenlegi épülete.

Ünnepi programsorozat

Székesfehérváriak sokaságának jelenti „AZ ISKOLÁT” az egykori József Attila, ma Ciszterci Szent István Gimnázium – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, aki diákja és pedagógusa is volt az intézménynek.

A három évfordulót kiegészítve arról beszélt, hogy 1992 és 1994 között került vissza újra a ciszterci rend fenntartásába a gimnázium. Vargha Tamás köszönetet mondott a város akkori polgármesterének, Balsay Istvánnak, akinek kulcsszerepe volt a fenntartóváltásban. Az államtitkár arra kérte a székesfehérváriakat, az egykori józsefes és a mai ciszteres diákokat, hogy kapcsolódjanak a jubileumi ünnepségekhez.

Fotó: Facebook

Minden történelmi vihart túlélt

A fenntartó Ciszterci Rend képviseletében Dékány Árpád Sixtusz zirci főapát vett részt a sajtótájékoztatón, aki a lelki értékek megtartásának fontosságáról szólt a sajtótájékoztatón. Elmondta: „Az iskola léte bizonyítja azt, hogy az igazi, örök értékekre alapozott társadalmi felfogás, életforma és szociális gondolkodás maradandó, és minden vihart túl tud élni!” A főapát köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, akik bíztak az intézményben, és az elmúlt években az iskolára bízták gyermekeik nevelését. Ugyancsak köszönetét fejezte ki azoknak a pedagógusoknak és közszereplőknek, akik emberi és szakmai helytállásukkal segítették az intézményt. Hozzátette: a Ciszterci Gimnázium kiállta a történelmi viharokat, és ma is komolyan veszi küldetését.

Ragaszkodnunk kell múltunk értékeihez

Balsay István, a Ciszterci Diákszövetség elnöke Szent István városának szellemiségére hívta fel a figyelmet. Elmondta: 1992-ben Székesfehérvár elsőként jelentkezett, hogy az önkormányzat visszaadja az egyháznak az iskola fenntartását. Balsay István egy Deák Ferenc idézetet olvasott fel, mely szerint: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemond, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges.” Balsay István úgy látja: ragaszkodnunk kell múltunk minden olyan eleméhez és értékéhez, melyet a hatalom elvett. A Ciszterci Diákszövetség elnökeként invitálta a jubileumi programokra az intézmény egykori tanítványait és pedagógusait.

A ciszterci szellemiség képes volt mindig megújulni

„Gimnáziumunk a rendhez tartozó iskolák közösségeként részese a ciszterci rendnek. A ciszterci szellemiség azért él kilenc évszázada, mert képes volt mindig megújulni. Gimnáziumunk a rend minden próbát kiállt tradíciójára támaszkodva végzi az új, korszerű és sokat ígérő iskolaépítő és iskolaszervező munkáját. Természetesen az ünnepléssel együtt emlékezünk is azokra – pálos szerzetesekre, jezsuita és ciszterci atyákra – akik oly sokat tettek a város szellemi kultúrájának fejlesztése terén. Ugyancsak emlékezünk azokra a kiemelkedő egyéniségekre, akikre méltán büszkék vagyunk! Ilyenek volt Marosi Arnold szerzetes tanár, muzeológus, a Szent István Király Múzeum alapítója, első igazgatója, illetve a nagy tanítványok: a költőkirály, Vörösmarty Mihály, Ybl Miklós építész, Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője és Gróf Klebelsberg Kunó, a Bethlen-kormány legendás kultúrpolitikusa.” – hangsúlyozta Orosz Ágoston, a gimnázium igazgatója.

Programok

  • Nov. 4.- Urbán János egykori diák, matematikus emléktáblájának avatása
  • Nov. 5. – Jubileumi gála a Vörösmarty Színházban
  • Nov. 6. – Fotópályázat eredményhirdetés
  • Nov. 7. – Ciszterci címerek és Szent Korona-makettek kiállítása
  • Nov. 8. – Az emlékhetek ünnepélyes megnyitója
  • Nov.8. – Szentmise a főapát celebrálásával
  • Nov 8. – Fő ünnepség, amely szentmisével kezdődik, majd ünnepi megemlékezés és emléktábla avatás lesz a jubileumok tiszteletére. Fogadás és ünnepi műsor a Szent István Művelődési Házban a meghívott vendégeknek.
  • Nov. 13. – Akiről ma emlékezünk meg – Klebelsberg Kunó szobrának avatása az intézmény előtt
  • Nov. 14. – Iskolatörténeti vetélkedő igen nagy számú résztvevővel
  • Nov. 15. – Vörösmarty szavalóverseny

Fontos szellemi műhelye a városnak

Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmény, amely a török idők vége óta fennáll Székesfehérváron, mindig fontos szellemi műhelye volt a városnak. Mint mondta, így van ez ma is, hiszen jövendő fehérvári nemzedékek tanulnak itt, akik remélhetőleg tudásukkal, emberségükkel gazdagítják majd a várost. Róth Péter kiemelte: „Önkormányzatunk büszke arra, hogy támogathatja a Ciszterci Szent István Gimnáziumot, és az iskola fenntartóját, a Zirci Apátságot is.”

Fotó: nzp

Közösség is épült

Kultúrpince néven adták át nemrég azt a pincehelyiséget a ciszteresek gimnáziumában, ami egy diák agyában született meg, és nem engedett belőle.

Ajánlott videó mutasd mind

Karácsony az ellenzék egyesítésére nem volt alkalmatlan

Öt olyan kerületet is megnyert, ahol az ellenzék elvesztette a polgármester-választást. Tarlós keveset tudott hozzátenni a Fidesz támogatottságához, Karácsony viszont szinte hiánytalanul egyesítette az ellenzéki tábort. Mutatjuk a számokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.