Belföld

Népszavazás lehet a hálapénzről

hálapénz (hálapénz, )
hálapénz (hálapénz, )

A paraszolvencia oka nem más, mint a para. A hálapénz orvosnak, betegnek egyaránt megalázó.

A Magyar Rezidens Szövetség online kérdőíves felmérését a Szinapszis piackutató segítségével augusztusban végezte 1319 orvos és 761 beteg megkérdezésével. Utóbbiak 57 százalékának van valamilyen krónikus betegsége, 70 százalékuk már adott hálapénzt. Ahhoz, hogy a hálapénz “kikopjon a mindennapokból” a bért kell emelni a lakosság 57 és az orvosok 90 százaléka szerint. Az orvosok 77, a lakosság 81 százaléka ért egyet azzal, hogy megfelelő jövedelem mellett a hálapénz adása és elfogadása korrupciónak minősüljön és legyen büntethető.

“Nem válasz az, hogy nincs pénz”

A rezidensszövetség elnöke szerint a legalapvetőbb változást a tisztességes alapbérek és az életpályamodell bevezetése hozná. az egészségügynek mindenképpen elsőbbséget kell élveznie, “mert nem válasz az, hogy nincs pénz”. Ha nem jut több forrás az ágazatra, az orvosok külföldön keresnek megélhetést és mindenképpen korrupttá válik a gyógyítás. Dénes Tamás közölte: a rezidensszövetség vizsgálja egy népszavazási kezdeményezés lehetőségét a hálapénzzel kapcsolatban.

Megalázó mindenkinek

Az orvosok 19 százaléka teljesen elutasította a paraszolvenciát, 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem ért egyet vele, de kénytelen elfogadni. Az orvosok 82 százaléka és a lakosság 86 százaléka egyetértett abban, hogy a hálapénz rendszere megalázó a betegnek. Csak a lakosság 44 százaléka gondolja úgy, hogy a paraszolvencia az orvosnak is megalázó, pedig a válaszadó orvosok 87 százaléka úgy nyilatkozott, számára is az.

Biztos a bizonytalanság

A felmérés rávilágított arra, hogy a hálapénzről eltérő a lakosság és az orvosok gondolkodása. Az orvosok 82 százaléka érzi úgy, a hálapénz rendszere kiszolgáltatottá, kiszámíthatatlanná teszi az orvos életét azáltal, hogy “bevételének egy része változó mértékű”, ezzel szemben az emberek 85 százaléka volt azon a véleményen, hogy a gyógyítók érdeke fenntartani a rendszert, hiszen az kényelmes és biztos jövedelemforrás. Abban megegyeznek a vélemények, hogy a hálapénz a korrupció forrása.

A félelem nagy úr

Hosszú távú fenntartásában kevesen hisznek: az orvosok 36, a betegek 52 százaléka. A motivációt illetően az orvosok 31 százaléka azt mondta, betegei a valódi hálát fizetik meg. 22 százalékuk szerint azért kapják pénzt, mert betegük azt hiszi, így előnye lesz az ellátásban.  21 százalék úgy látja, a beteg attól fél, pluszpénz nélkül, nem kap megfelelő ellátást. A betegek 76-70 százalékban jelölték meg motivációként a kiszolgáltatottság csökkentését és a megfelelő orvosi ellátás vagy az orvos időbeni rendelkezésre állásától való félelmet. A betegek 68 százaléka valódi hálaként értelmezi az adott pénzt, és 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy a paraszolvencia révén lehetőségük van az orvos megválasztására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik