Belföld

Eltűnnek a téglák a Kőfalból

Több mint 130 éves Hódmezővásárhely nevezetessége, az árvízvédelmi Kőfal. A falból több tégla is hiányzik.

Zsolt nevű olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben egy-két téglának lába kélt a Kőfalból. Minden nap arra sétál így jól ismeri a kórház és a gimnázium közötti szakaszt, sőt gyakran fogad fővárosi, vagy külföldi vendégeket, és nekik is mindig megmutatja a város nevezetességét.

Az említett szakaszon mi is találtunk pár rést, néhány helyről nem is egy, hanem fél tucat tégla hiányzik. 130 év esője, hója minden bizonnyal megviselte a védművet, ám Zsolt arra gyanakszik, valaki vihetett is belőle haza emlékbe.

Tervezetten is fogy

A Kőfalat esetenként direkt is bontják. Pár éve, igény alapján a Királyszék utca felöli gyalogos átjárót szélesítették ki, így kötötték össze Tarjánt a Kertvárossal. Eredetileg mindössze négy törés volt a falon, az Ady, Szőnyi, Bocskai és Kaszap utcáknál. A Hősök terénél az új évezredig még kettős lépcsősor is vezetett le a falról. Most ott virágágyások vannak.

Három éve, dr. Kószó Péter alpolgármester javaslatára a kőfalon található átjárók, kapuk neveket is kaptak. Így megszülettek a Királyszék kapu, Korona kapu, Csillag kapu, Árvíz kapu, Hunyadi kapu, Generich Antal kapu, Hősök kapuja, Bethlen Gábor kapu, Szentkirályi kapu, Szerelmesek kapuja, Nagy Imre kapu, Kaszap Péter kapu, Rózsa kapu, Bocskai kapu, Toldi Miklós kapu. Ezek közül a legérdekesebb a Szerelmesek kapuja, ami az Árpád utca végén található, és a romantikus környezete miatt kapta a nevét.

A Kőfal

A Kőfal építését az 1879-es szegedi árvíz után kezdték meg. A várost északon és keleten több mint 17 kilométer hosszan földsánc, délen pedig a téglafal védte, melyet a köznyelv nevezett el Kőfalnak. A kőfal 3006 méter hosszú, eredetileg a Hód-tó vonalát követi. Klein Sámuel építész tervei alapján Kovács Sándor és Sulyok Pál kőművesei kezdik meg az építkezést, mely 1881-ben fejeződött be. A Kőfal az alföldi városok között, de országosan is egyedülálló látványosság. 1958 óta műemléki védelem alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik