Belföld
bíróság (ítélet)

Fogy a türelem az elmaradt pénz miatt

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 10. 15. 10:30

Bíróságra vihetik az iskolák technikai dolgozóinak elmaradt jussa miatti ügyet.

Kilenc hónapig nem fizetett a KLIK egy szegedi iskola, a Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézmény technikai dolgozóinak 2%-os keresetkiegészítést.  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) regionális elnöke szerint mindenhol hasonló a helyzet, országos vizsgálatot indítanának.

Levél a tankerületnek

Guba János annak az intézménynek a technikai dolgozóinak elmaradt kereset kiegészítését követeli, amelyben dolgozik. Levelet írt a tankerületi vezetőnek, amelyben azt követeli, hogy januárig visszamenőleg fizessék meg a dolgozóknak az elmaradást.

A PDSZ szegedi képviselője szerint törvény kötelezi a munkáltatót a kiegészítés megfizetésére, amit elmulasztott a KLIK teljesíteni. Guba a ki nem fizetett összeg megfizetését oly módon kéri, hogy a banki átutalásnál levont költségeket is kompenzálja a fenntartó. Ha nem teljesíti a jogos juss kifizetését a fenntartó, a PDSZ munkaügyi bírósághoz fordul.

Induljon országos vizsgálat

Bizonytalanabb álláspontot képvisel Pongrácz Tibor, a PDSZ regionális vezetője. Információi szerint ugyan valóban sehol nem kapták meg a Guba János által kifogásolt 2%-os kiegészítést a technikai dolgozók, legalábbis egységesen nem.
A költségvetési törvényben – magyarázza a szakszervezeti vezető – valóban szerepel a 2%, de úgy, hogy azt bérfejlesztésre kell fordítani. Pongrácz szerint az elképzelhető, hogy ezt az összeget valóban bérfejlesztésre fordították, de ebben az esetben néhány technikai dolgozó többet kapott, néhány azonban semmit. Vagy lehetséges az is, ahogy Guba tapasztalta a saját intézményükben, hogy senkinek nem fizették ki.
Átlagosan ez egy dolgozó esetében, minthogy minimálbér körüli béreket kapnak a technikai dolgozók, erre az évre összesen 20-30 ezer forintot jelent. Pongrácz Tibor az országos elnökhöz, Mendrey Lászlóhoz fordul, hogy vizsgálják ki országosan az ügyet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.