Belföld

40 éve progresszívak – Miafene

A szentendrei formáció a szocializmus tűrés/tiltás korszakától a mai napig meghatározó a hazai képzőművészetben.

A Vajda Lajos Stúdió (VLS) fennállásának 40. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a szentendrei MűvészetMalomban Miafene címmel.

A Stúdió 1972-ben alakult meg, s napjainkban is ugyanaz a szándék élteti, mint negyven éve: a szentendrei progresszív művészeti hagyományok továbbéltetése.

  • Megalakulásának időszakában az egyik legfontosabb alternatív művészeti csoportosulásnak számító, Vajda Lajos Stúdió évtizedeken keresztül vonzotta a konvencióktól távol maradó, és új kifejezési módokat kereső művészeket. Szabad szellemiségét nemcsak a tagság, hanem a meghívott művészek is alakították, és a VLS mind a mai napig aktívan jelen van a művészeti életben.

A modern magyar művészetben egyedülálló, hogy egy művészeti csoportosulás négy évtizeden át nagyobb változásoktól és átalakulásoktól mentesen dolgozzon: ez a szentendrei művészcsoport a szocializmus évtizedei alatt defenzívában, folytonos támadások, elhallgattatási kísérletek kereszttüzében tevékenykedett, míg az 1989–1990 óta eltelt negyedszázad szabadabb légkörében és körülményei között a jelenkori magyar művészetben is meghatározó jelentőségű alkotói tevékenységet fejtett ki.

A szeptemberi megnyitón Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész, a stúdió elnöke hangsúlyozta: a jubileumi kiállítás nem a 2002-es nagy, Műcsarnok-beli összefoglaló megismétlése, hanem az elmúlt tíz év bemutatása. A mostani kiállítás vezérgondolata, hogy miképp jelent meg az elmúlt tíz évben a VLS külön entitásként a hazai kortárs művészetben, és hogyan kapcsolódott be a térség kortárs művészeti diskurzusába.

Az alapító tagok között találni az azóta elhunyt Matyófalvi Gábor (1947-1990) szobrászművészt, Aknay János Kossuth-díjas festőművészt, Holdas György Munkácsy-díjas szobrászművészt vagy ef Zámbó István Munkácsy-díjas festőművészt.

A művészeti formáció működése azért is egyedülálló, mert a mai kurátori rendszerben a VLS önmaga kurátoraként lép fel; olyan közösség, ahol még valódi kapcsolatok vannak a tagok között.

A két helyszínen – a VLS Pinceműhelyben és a MűvészetMalomban – zajló esemény időbeli tagolást is jelent: az előbbiben nyíló kísérőkiállítás, a Vajda Klasszik az 1972-től 1982-ig terjedő időszakot öleli fel, míg a MűvészetMalom három szárnyában az elmúlt tíz év művei láthatók. A kiállítók névsora az alapítóktól a legfiatalabb korosztályokig terjed, köztük számos olyan művész is van, aki mögött már jelentős életmű áll.

Az eseményt többféle rendezvény is kíséri, többek között tárlatvezetés, koncertek és kerekasztal-beszélgetések.

A jubileumi kiállítás 2013. november 10-ig látható.

Kiállító művészek:

Aknay János, Almási Gertrúd, Baksai József, Balogh István Vilmos, Bán Miklós, Benkovits Balázs, Benkovits Bálint, Bereznai Péter, Bernáthy Zsigmond, Bukta Imre, Csató Máté, Csontó Lajos, Deim Péter, Gosztola Gábor, György Csaba Borgó, Győrffy Sándor, Holdas György, Hudák Mariann, Imre Mariann, Kis Tóth Ferenc, Kótai Tamás, Krizbai Sándor, fe Lugossy László, Margit Szabolcs, Márkus Péter, Megyer Márta, Mosonyi Kiss Gusztáv, Nagy Barbara, Pacsika Rudolf, Selényi Károly István, Sz. Varga Ágnes Kabó, Szirtes János, Szuromi Imre, Tóth Eszter, Tóth István, Várnagy Ildikó, Vincze Ottó, ef Zámbó István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik