Belföld

Nem segít az állam a rákkal küzdő családanyának

Kemoterápia (kemoterápia)
Kemoterápia (kemoterápia)

Hiába van 81 százalékos egészségkárosodása, elutasították kérvényét a rokkantsági eljárásra.

A 31 éves pécsi nőnél tüdőrákot találtak, áprilisi kemoterápiás kezelése után először úgy tűnt, hogy javult az állapota. Szeptemberben kiderült, hogy nőtt a daganat, és áttétek is jelentkeztek, ezért újabb gyógykezelés vár rá – írja a pecsma.hu.

A nő hiába folyamodott rokkantsági ellátásért, elutasították, pedig 81 százalékos egészségkárosodása van. Azzal indokolták a döntést, hogy az utóbbi 5 évben nem volt állandó munkaviszonya, gyesen volt 7 és 2 és fél éves gyermekeivel.

A nőt dühíti tehetetlensége, mint mondja, egy kis takarítás is annyira kifárasztja mintha egy hétig megállás nélkül dolgozna. Nem bír terhet sem emelni. Anyjától kap segítséget, férje nyáron külföldön vállalt munkát, de bérét még nem kapta meg. Csak nemrég kapott állandó állást.

– Óriási segítség lett volna a rokkantsági támogatás, azonban ennek híján csak mások jóindulatára számíthatunk, ami nagyon rossz érzés – mondta a lapnak a nő, akinek a különböző táplálék-kiegészítőkre és gyógyszerekre már nem jut pénze a család havi 100-150 ezer forintos költségvetéséből.

Vissza dolgozni, gyorsan!

A rokkantsági (és a rehabilitációs) ellátás idéntől váltja fel a korábbi rokkantsági nyugdíjat. A rokkantsági ellátás azon megváltozott munkaképességűeknek jár, akiknek legalább 40%-os az egészségkárosodása, és az igénylés előtt 5 évig, legalább 1096 napig TB-biztosított volt.

Nem kaphat, akinek 5 évnél több van hátra a nyugdíjkorhatárig. A cél kiszűrni azokat, akik jobb híján-lustaságból menekülnek rokkantnyugdíjazásba, rokkantellátásba.

Bizottság dönti el, hogy az igénylő megkaphatja-e az ellátást (mértéke a 81%-os egészségkárosodásnál: minimum 51 000, maximum 140 ezer forint). A beteg anyuka gyesen volt, ez alanyi jogon jár 3 éves korig, nem kötik biztosítotti státuszhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik