Belföld

Kárpát-medencei együttműködésben a soproni színház

"Az elmúlt évad a társulatépítés jegyében telt, most itt az idő, hogy nekikezdjünk széles értelemben vett határokon átívelő projektekbe" - mondta a teátrumot tavaly nyár óta vezető Pataki András az MTI-nek. Az igazgató hozzátette: első két partnerükkel már írásba is foglalták az együttműködés kereteit.

A bécsi magyarokat tömörítő Europa Clubbal szeptemberben, a Komáromi Jókai Színházzal a napokban írták alá a megállapodást, jövő januárban a Zentai Magyar Kamaraszínház, júniusban Erdélyből a Mikházi Csűrszínház csatlakozhat a körhöz.

Pataki András szerint a cél a koprodukciók, előadáscserék elősegítése, akár olyan esetekben is, amikor például egy zentai művész szaval egy révkomáromi ünnepségen. Minden esetben a soproni teátrum vendégjátéka kapcsán írják alá az együttműködési papírokat.

Az igazgató kitért arra, hogy minden ízében eltérő társulatokkal lép együttműködésre a soproni teátrum, hiszen Révkomáromban hagyományos kőszínház működik, a zentai csapat az egykori Jugoszláviában mély hagyományokkal rendelkező kamaraszínházi működés egyik folytatója, míg a mikházi társulat jellegéből adódóan nyáron lép színre, amikor a hagyományos teátrumok szünetet tartanak.

A bécsi Europa Club az egyetlen olyan partner, amelynek nincs saját társulata, ugyanakkor mintegy ezer magyar családdal áll élő kapcsolatban az egyesület. Az osztrák fővárosban élők számára a soproni a legközelebbi magyar színház, így akár idelátogató közönségként is számít rájuk a társulat.

“Ha elég nagy az érdeklődés, szívesen szervezünk akár bécsi bérletet is” – jegyezte meg Pataki András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik