Belföld

Jönnek a tiltott zónák

tarlos-istvan(960x640)(2).jpg (tarlós istván)
tarlos-istvan(960x640)(2).jpg (tarlós istván)

Novemberre elkészülhet az életvitelszerű tartózkodás tiltott helyszíneiről szóló fővárosi rendelet - közölte Tarlós István.

A főváros a szabálysértési törvény módosítása alapján meghatározza azokat a területeket, ahol tilos lesz életvitelszerűen tartózkodni. A főpolgármester azt szeretné, ha a rendelet még idén hatályba lépne. Tiltott zóna lenne 29 kiemelt aluljáró, hidak, felüljárók, az azokhoz vezető utak, lépcsők. Ezek mellett gyermekjóléti, köznevelési feladatokkal összefüggő területeken, játszótereken tiltanák meg az életvitelszerű tartózkodást. A lista a kerületek véleménye alapján változhat

A főpolgármester a múlt héten elfogadott törvénymódosításról azt mondta: az nem csak a hajléktalanokra vonatkozik, és nem biztos, hogy ez “tökéletesen” megoldja a kérdést, de Budapest helyzetét megkönnyítette, mivel olyan világörökségi területeket jelöl meg, amelyeken törvényileg tiltják az életvitelszerű tartózkodást, és ebbe beletartoznak Budapest egyes részei is. A fővárosi rendelet ezt egészíti ki.

Már telt ház van

Szabálysértést akkor követ el valaki, ha az életvitelszerűség vélelmezhetősége mellett védett területen tartózkodik és onnan hatósági személy felkérésére nem távozik – mondta a főpolgármester. Szerinte 6200 hajléktalanról tudnak gondoskodni, az átmeneti szállások már most tele vannak, de további krízishelyeket nyithatnak meg. Még idén növelik a férőhelyek számát, erősítik a szociális munkások, a mentősök, a rendőrök és a rendészeti igazgatóság együttműködését.

A hajléktalanokról gondoskodni kell; az nem humánus, hanem álságos álláspont, hogy hagyják őket szenvedni, ezzel egyetlen emberen nem segítenek. Tarlós István szerint az azonnali lakáshoz juttatás kezelhetetlen felvetés, mivel sokan olyan mentális helyzetbe kerültek, hogy nem kezelhetőek úgy, mint egy “konszolidált” életet élő ember. Ha ingyen lakást adnának mindenkinek, akkor felvetődik a kérdés, hogy pár hónap után ki fogja fizetni a lakás költségeit – mondta.

Tarlós kitért arra, hogy korábban hétszáz új férőhelyet adtak át, hajléktalankórházat, valamint egy konzorciumot hoztak létre, amelyet a főváros módszertani szociális központja és intézményei, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány alkot. Kiemelte, hogy a fővárosi közműcégek közmunkaprogram keretében több száz, nehéz helyzetben lévő embernek biztosítanak munkát, akik közül többen hajléktalanok.

MSZP: Tarlós hárít

Az MSZP szerint a főpolgármester a kerületekre, a parlamentre és magukra a hajléktalanokra hárítja át a fedél nélküliek problémáját. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője Tarlós István szavaira reagálva közölte: százmilliós nagyságrenddel csökkent a hajléktalanok ellátására fordítható pénz, a szakmai szervezetek pedig úgy látják, hogy a védett területekről való kitiltással nem megszüntetik, csak áthelyezik a problémát.

Nemzetközi példák vannak arra, hogy sok helyen a szociális háló nagyon erős, ennek lényege, hogy aki csak anyagi okok miatt kerülne az utcára, azt meg tudják védeni – mondta a frakcióvezető. Horváth azt javasolta Tarlós Istvánnak, hogy a közterületekre ne rendőröket és közterület-felügyelőket küldjön, hanem szociális munkásokat, akik el tudják irányítani a fedél nélkülieket oda, ahol segítenek nekik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik