Belföld

Baja: itt a vége?

A Fidesz jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást a bajai 3-as számú egyéni választókerületben, Kovács Csaba a 1071 érvényes szavazatból 508-at kapott - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap este, az egyik bajai szavazókörben megismételt választás után.

Papp Zoltán tájékoztatása szerint a második Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje lett 446 szavazattal. Markó György, a Jobbik jelöltje végzett a harmadik helyen, ő a szavazatok 7 százalékát kapta. Az LMP jelöltje, Ikotity István 3,8 százalékot ért el.

A Fidesz jelöltje az érvényes szavazatok 47,4 százalékát, míg a három baloldali párt közös jelöltje a szavazatok 41,6 százalékát kapta.A választókerület szavazásra jogosult polgárainak 36,8 százaléka, 1071 ember élt a szavazati jogával, illetve adott le érvényes szavazatot. A szavazói részvétel több mint 47 százalékos volt a 32-es szavazókörben, vagyis lényegesen többen mentek el szavazni, mint három héttel ezelőtt.

Videó – Kémfilmbe illő jelenetek Baján a Hír24 riportja a megismételt választásról

Az előzetes eredmény ellen 48 órán belül lehet fellebbezni, ha ilyen beadvány nem érkezik, akkor ez a választás hivatalos végeredménye.

A helyi választási iroda csak a választókerületi szavazás eredményéről adott tájékoztatást, a szavazóköri megismételt voksolás adatairól külön nem.

Mostantól nyugalom lesz?

Zsigó Róbert (Fidesz) polgármester a bajai 32-es szavazókörben vasárnap megismételt választásról korábban azt közölte: a korábbinál nagyobb különbséggel nyerte a választást a Fidesz jelöltje. Tájékoztatása szerint Kovács Csaba 138, Teket Melinda, a baloldali pártok – az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció – közös jelöltje 69, a jobbikos Markó György 14 szavazatot kapott, míg az LMP jelöltjére, Ikotity Istvánra nem érkezett egyetlen érvényes voks sem. Zsigó Róbert reményét fejezte ki, hogy Baján mostantól újra nyugalom lesz, megszűnik az elmúlt hetekben tapasztalt felfordulás.

Nem kizárt, hogy megtámadják az eredményt

A baloldali pártokat tömörítő Összefogás Bajáért választási szövetség képviselőjelöltje azt mondta, elfogadja az eredményét, ha nem kapnak információt törvénysértésről. Teket Melinda az urnazárás után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “A választás most nem a mi győzelmünkkel zárult, de mindent megtettünk, hogy a tisztességes kereteken belül végigcsináljuk a kampányt”.
Hajdú Miklós, a választási szövetség képviselője közölte: olyan dolgok történtek, amelyek visszaélés alapos gyanúját keltik, ezért élni fognak a jogorvoslat lehetőségével. Közlése szerint két beadványt nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz: az egyik ételosztással, a másik pedig a választók szervezett utaztatásával kapcsolatos. “Álláspontunk szerint ha szükséges, meg kell ismételni a szavazókörben a választást” – mondta, hozzátéve, volt lehetőség arra, hogy a választók akaratát befolyásolják.

Az ellenzék szerint van, amit elvesztett a Fidesz

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös közleményében azt írta: a Fidesz győzelme a vasárnapi időközi önkormányzati választáson felér egy vereséggel, mert a győzelemért cserében a párt egy egész ország előtt elveszítette a becsületét.    A bajai 32-es szavazókörben azért tartottak vasárnap megismételt szavazást, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson.

A helyi választási bizottság vasárnap az Összefogás Pártot, a Fideszt és az Együtt-PM, az MSZP és a DK alkotta Összefogás Bajáért választási szövetséget is elmarasztalta.

Olvasói sztorik