Belföld

Íme, a Csillag börtön sztárjai: Ördög és Zsanett

Tengerimalacok a Csillagban (tengerimalac, csillag börtön)
Tengerimalacok a Csillagban (tengerimalac, csillag börtön)

A Szegedi Fegyház és Börtönben tengerimalacok segítenek legyőzni a magányt a tényleges életfogytiglanra ítélt raboknak és a gyógyító csoport elítéltjeinek.

„Ördög és Zsanett már négy éves. Zsanit a lányomról neveztem el, Ördög pedig a kinézete miatt lett így elkeresztelve. Tavaly ő nyerte meg a tengerimalac szépségversenyt” – mesélte Péter és Károly, a Csillag börtön két elítéltje, akik jó magaviseletük miatt tarthatnak a zárkájukban kisállatot.

„A legutóbbi beszélőre levihettem a tengerimalacot, hogy megmutassam a lányomnak: a két Zsanett ekkor találkozott egymással. Ugyanolyan bújós mind a kettő, a kisállat a legjobban azt szereti, ha a nyakamhoz dughatja a fejét” – mondta kissé elérzékenyült hangon Péter, aki zárkájában a radiátor tetején rendezett be egy fészket a kis Zsanettnek. „A meleget szereti” – tette hozzá mosolyogva.

„Nem kapattam el Ördögöt, nincs a kezemben állandóan. Én gondoskodni, ellátni szeretem a tengerimalacot, és ő is a nyugalmat részesíti előnyben. Egy műanyag vödörből készítettem neki kuckót, ott szeret időzni” – jegyezte meg Károly.

„Ezek a kisállatok szeretetet adnak nekünk, nem olyan unalmasak a napok, mint előtte” – mondta a két férfi. A kisállatok tápot, uborkát, répát kapnak. Nemrégen ellátogattak a börtönbe a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület emberei is. Ők egy hatalmas zsákban tápot hoztak a kis kedvenceknek. „Hangosan visongatnak, amikor hozzák az ebédet nekünk. Érzik a leves illatát, és elkunyerálják a répát és a zöldséget” – mondták a férfiak nevetve.

A Csillag börtönben szépségversenyt is rendeztek már a tengerimalacoknak. Mindenki benevezi az állatát, a börtöntévén pedig bemutatják az indulókat. Talán torzonborz kinézete miatt szerették meg a rabok Ördögöt, ezért választották meg tavaly a legszebbnek. Idén azonban nem lesz könnyű dolga a négy éves tengerimalacnak, versenybe szállnak a fiatalok is: Kisherceg, Dió, Borzas vagy a hat hetes Ubul is esélyes a címre.

Már az ókorban Homérosz feljegyzései is tanúsítják, hogy az állat odaadó szeretete jó hatással van az emberre. Az 1700-as években, Belgiumban, majd későbbiek folyamán az Amerikai Egyesült Államokban is végeztek állatterápiás kísérleteket, főleg kutyákkal. Az állatok szeretetével gyógyított a hatvanas években Levinson, módszerét súlyos betegek gyógyításában alkalmazzák az egész világon.

„Hazánkban a börtönök világában a kilencvenes évek óta alkalmazzák az állatterápiát. Napjainkban kutyák, különféle kisállatok segítik a börtönnevelést. Természetesen ez csupán egy alternatív módszer, ami kiegészítőként jelenik meg a kötelező munkavégzés és az általános iskolai oktatás vagy a szakmaképzések mellett. Szegeden 14 tengerimalacot gondoznak elítéltek” – nyilatkozta a Szeged24-nek Bozó Bea. A Szegedi Fegyház és Börtön sajtófreferensehozzátette: Intézetükben négy éve a HSR (hossz idős speciális rezsim) és a gyógyító körletrészen tarthat néhány fogvatartott  tengerimalacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik