Belföld
uj-szegedi-villamos(1)(960x640)(4).jpg (új szegedi villamos)

Szeged jogerősen megnyerte a kötbérpert

24.hu
24.hu

2013. 10. 11. 11:46

A Szegedi Ítélőtábla 415 millió forint, azaz a teljes összeg kifizetésére kötelezte a 2-es villamos kivitelezését végző konzorciumot.

Az ügy előzménye, hogy a szegedi önkormányzat 415 millió 465 ezer forint és kamatai megfizetésére késedelmi kötbért követelt a 2-es villamos pályáját építő konzorciumtól. A módosított befejezési határidő 2010. szeptember 18-a volt, ehhez képest – az elsőfokú bíróság szerint – az alperesek késtek, mert a teljesítés csak 2011. október 28-án történt meg.

A 2010. szeptember 18-ától 2011. október 28-áig tartó késedelem alól az alperesek csak részben tudták magukat kimenteni. A ki nem mentett ötven napra eső kötbér összege meghaladja a maximális – a nettó vállalkozói díj húsz százalékának megfelelő – kötbér mértékét, ezért a maximális kötbér megfizetése iránti kereset alapos volt – indokolta ítéletét a Szegedi Törvényszék.

Az ítélettel szemben mindhárom alperes fellebbezett. A Táblabíróság azonban úgy döntött, az önkormányzat követelése jogos volt, ezért a pénzt tizenöt napon belül át kell utalni. A büntetés a jegybanki alapkamattal együtt számítva nagyjából félmilliárd forintot jelent. A perköltséget is megemelte a bíróság: hatmillió forintot állapítottak meg, ezt is a vesztesnek kell kifizetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.