Belföld

Mandzsu darvak érkeztek Szegedre

24.hu
24.hu

2013. 10. 11. 13:51

A japán makákók kifutójában új lakók tűntek fel. Két termetes és pompás madár érkezett a Szegedi Vadasparkba.

A mandzsu darvak nem véletlenül költöztek ebbe a kifutóba, hiszen a másik magyar nevük a japán daru. A rendkívül ritka és veszélyeztetett madárfaj érkezésével immár két faj is képviseli a messzi szigetországot a Szegedi Vadasparkban.

Ráadásul ez a két faj egyben állat-szimbóluma Japánnak. Kevesen tudják, hogy a szuvenír boltokban is jól ismert „három bölcs majom” modelljei a japán makákók. A japán darvak pedig a békesség és a szerencse jelképei a japán kultúrában, ezért nagy tiszteletnek örvendenek. Azonban ez a tisztelet sem akadályozta meg azt, hogy ezek a madarakat immár a kipusztulás veszélye fenyegeti. A természetben mindössze 2750 egyede él a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös könyve szerint. Az európai állatkertekben nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében tartják kg. 200-250 egyedét.

A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek rohamos fogyása jelenti, elsősorban a mocsarak lecsapolásával és más nedves élőhelyek kiszáradásával elvesztik a szaporodó és telelőhelyeiket ezek a madarak. Az állandósult emberi zavarás a költési időszakban teszi eredménytelenné a szaporodásukat. A mérgezés és az orvvadászat szintén sok daru pusztulását okozza.

A lipcsei és a pozsonyi állatkertekből érkezett két daru a japán makákók közé költözött. A két faj együtt tartását a legjobb tudomásunk szerint a világon elsőként a Szegedi Vadaspark kísérelte meg. Bár az okos és szemtelen makákók és a határozott fellépésű és erőteljes darvak között néha támadnak nézeteltérések, alapvetően sikeresnek bizonyult az együttélés, és megfér egymással a két faj. Ennek a látogatók is tanúi lehetnek, ha egy kis időt eltöltenek a természetes bemutató előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.