Belföld

Hazajár a L’Oréal-UNESCO díja Szegedre

A L'Oréal –UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat egy korábbi, szegedi díjazott tanítványának ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri. Dr. Nagy Nikoletta, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyász, klinikai genetikus kutatója mentora, Dr. Széll Márta nyomdokaiba lépve vehette át az egyedülálló, kimondottan nőket elismerő program ösztöndíját.

Idén is három, kivételes tehetségű magyar kutatónőt tüntettek ki csütörtökön a Művészetek Palotájában, Dr. Nagy Nikoletta mellett Rokobné Dr. Révész Ágnes vegyész és Dr. Farkas Henriette allergológus vehette át a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért” program díját, melynek kereteiben 11 000 euró értékű ösztöndíjat osztottak szét. A szegedi díjazott Dr. Nagy Nikoletta az elismerést a közelmúltban folytatott kutatásaiért kapta, melyek fókuszában egy daganatos megbetegedés, a Brooke-Spiegler szindróma genetikai háttere áll. A betegség folyamán a bőrön daganatos elváltozások jelennek meg, melyek eredetét nem ismerték az orvosok, kiváltó okának azonosítására csak napjainkban került sor. Korábban az elváltozások jellemzői alapján írták le a bőrön megjelenő betegségeket, ma viszont a kutatónő munkájának eredményeképpen sokkal többet tudhatunk a tünetek mögött rejtőzködő okokról is. „A bőrgyógyászat és a genetika, e két tudományterület találkozása új felfedezésekhez vezethet és válaszokat adhat a bőrbetegségek kialakulásának hátterében álló okokra.” – mondta el Nikoletta, aki e két tudományterületen Dr. Széll Mártát, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet intézetvezetőjét, a program korábbi díjazottját és Dr. Kemény Lajost, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezetőjét tekinti példaképeinek.

Ma már genetikai vizsgálat segítségével számos bőrbetegség eredete azonosítható, köszönhetően Nikolettának és a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika és a szegedi Orvosi Genetikai Intézet munkatársainak. A kutatónő által végzett genetikai vizsgálatok az érintett családok számára segíthetnek a családtervezésben is, a későbbiekben pedig hozzájárulhatnak új kezelési eljárások kialakulásához is.

Nikoletta büszke arra, hogy Dr. Széll Márta szárnyai alatt dolgozhat, hiszen mentora már évek óta segíti kutatói munkájában és egyengeti pályáját. Ma már munkatársként kutatják a bőrgyógyászati betegségek eredetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik