Belföld

Felhőszakadás és jégeső jöhet

Jegeso(960x640)(3).jpg (jégeső)
Jegeso(960x640)(3).jpg (jégeső)

Délelőtt megmaradhat a köd, délután egy zivatarzóna éri el az országot, amelynek hatására felhőszakadás és heves szél is kialakulhat.

Az éjszaka képződött köd főként az Északi-középhegység térségében helyenként délelőtt is tartósabban megmaradhat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken késő délutántól délnyugat felől egy zivatarzóna éri el a Dunántúlt, ami északkelet felé halad. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás társulhat, a délnyugati megyékben azonban egy-egy heves zivatargócban jégeső, illetve károkozó szél is előfordulhat.

Nyugaton többnyire erősen felhős marad az ég, másutt inkább csak fátyolfelhők szűrik a napsütést. Kora délelőtt nyugaton néhol eshet az eső, majd átmeneti szünetet követően késő délutántól a Dunántúlon záporok, zivatarok alakulnak ki, amelyek estefelé érinthetik a középső területeket is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul, a tartósan ködös tájakon ugyanakkor csupán 15, 17 fok valószínű. Késő este 12, 17 fok között várható.

Milyen hangja van a jégesőnek?

Reméljük, sehol nem okoz nagy károkat az esetleges jégeső. Nem úgy, mint ebben az amerikai városban, ahol az egyik szemtanú nemcsak szemléletes előadásban idézte fel a vihart, hanem megtalálta azt, amit oly régóta keresünk: a jégeső hangját: “KAPÚJA-KAPÚJA!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik