Belföld

Ez történt a közgyűlésen

Rendes közgyűléssel folytatódott a munka pénteken a vásárhelyi Városházán. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb napirendeket.

A fiatal menekültekről

Napirend előtt Kothencz Jánost, a Szent Ágota alapítvány vezetőjét hallgatták meg, mivel a legutóbb problémát vetettek fel a Bélacigány utcai telephelyen élő fiatal menekültekkel kapcsolatban. Kothencz János elmondta, semmivel sem jelentenek több veszélyt az ott élők , mint más, esetleg helyi fiatalok. A szállóra egyébként bárki bemehet, beszélgethet az ott élőkkel, megismerheti őket, sőt akár egy jobb életvitel felállításában is segítséget nyújthat. A problémáról elsőként számoltunk be pár hete

Kérdésre válaszolva elhangzott, a meghirdetett tanyaprogramra 42 fő kereste fel az hivatal tanácsadó irodáját, melynél némileg többet vártak. Az is kiderült, a tangazdaságban közmunkaprogramban 50 mázsa vöröshagymát takarítottak be, ami a Hódmenza konyháján került felhasználásra.

Kószó is díszpolgár

Köszöntötte a testület dr. Kószó Péter alpolgármestert, aki az elmúlt hónapban Zenta város díszpolgári címét kapta, 30 éves Johannita szolgálataiért, valamint a dél-szláv háborúban nyújtott karitatív munkájáért.

Havránek Ferenc ellenzéki képviselő a Zsigmondy zrt beszámolója kapcsán, a visszavásárláskor kibocsátott kötvényekről érdeklődött, most hogy a szolgáltatást már az Alföldvíz Zrt végzi. Dr Végh Ibolya aljegyző elmondta, mivel nem jogutód, az Alföldvíz nem örökli a kötvényeket, azok követeléseit a Zsigmondy felszámolására kirendelt biztos fogja végezni és kielégíteni.

75 helyett 125

Ambrus Norbert a jogi iroda vezetője egy beszámoló kapcsán arról is beszélt, a SZEFO Zrt, még az idén a 75 helyett 125 fő foglalkoztatását kezdi meg a felújított Bocskai utcai telephelyen. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő pályázaton a város és kapcsolódó intézményei pedig 57 fő felvételét vállalják. A SZEFO Zrt beruházásról augusztusban írtunk

A laptop pályázatról még bizottsági ülésen döntöttek. 23 beadott kérelem közül 14 részesült pozitív elbírálásban.

Támgatják, nem támogatják

Pályázat beadását fogadta el a testület még a Kakasszéki tó rehabilitációjáról. A 100 százalékos támogatású pályázat 295 millióba kerülne. Kikotornák a tóban felgyülemlett iszapot, nádat, élőhely kialakítás vízpótlás és szabályozás is megvalósulna. A környéken egyébként Kovács Gábor – kakasszékről elszármazott milliárdos bankár, a Kogart Galéria tulajdonosa – a közelmúltban turisztikai célú pályázatokat is nyert.

Döntött a testület még arról is, a Kormányhivatalnak ingyenesen átadja használatra a Kálvin tér 1 szám alatti ingatlant, ahol a teljes okmányiroda, kormányablak, valamint a földhivatal is elhelyezésre kerül.

 

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik