Belföld

Jön az októberi kánikula

Kárpótol minket a hűvös szeptemberért az időjárás, 25 fok körüli maximumhőmérséklet várható a következő három napban.

Csütörtökön kezdetben a Dunától keletre, északnyugaton, majd délutántól a nyugati országrészben fordulhat elő eső, zápor. A Dunántúlon többfelé megélénkül a délkeleti szél. Hajnalra elsősorban a Dunántúlon pára, köd képződhet. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között alakul. Délután 14-20 fok várható, északkeleten lesz a leghűvösebb.

Az ország nagy részén több lesz a napsütés pénteken. Nyugaton, délnyugaton várható több felhő, ott eső, zápor is kialakulhat. Többfelé megélénkül a délkeleti szél. Enyhe lesz a hajnal, a maximumhőmérséklet 19-25 fok lehet.

Szombaton a változóan felhős időben csak elszórtan alakulhat ki kisebb eső, esetleg egy-egy zápor. Az Alpokalján időnként megélénkülhet a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Vasárnap csapadékosabb időre számíthatunk eső, zápor, helyenként akár egy-egy zivatar is kialakulhat, de nem hűl le az idő. Hétfőn szárazabb, de egy-két fokkal hűvösebb időre van kilátás.

Ma öröm, holnap bánat

Mennyivel kellemesebb az esős, zimankós őszi napok helyett napszemüvegben, pólóban flangálni az utcán! De a felmelegedés hátterében állhatnak aggasztó okok is. A globális felmelegedés hatására évente 0,4-0,5 fokkal nő Magyarországon ősszel az átlaghőmérséklet. A felmelegedés miatt korábban tavaszodik, amibe egyre többször zavar majd bele a hirtelen érkező fagyok. A kiszámíthatatlanabb időjárás következtében kevesebb ételünk lesz, de a nagyobb meleg megterhelőbb lesz a szívbetegek, de az egészségesek számára is – nagyobb kockázatot jelent majd. Egyre szélsőségesebb lesz az időjárás, nyáron az aszályok, szárazságok egyre gyakoribbak lesznek, de az özönvízszerű esők száma is megnő. Egyre többször dőlnek majd meg a minimum- és maximumhőmérsékleti rekordok. A folyamatosan változó időjárás lesz a norma – na, inkább bele se gondoljunk. Élvezzük az őszi meleget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik