Belföld

Hunvald-per: senkinek nem kell börtönbe vonulnia

hunvald(1)(960x640).jpg (hunvald)
hunvald(1)(960x640).jpg (hunvald)

Hat vádlott ügye folytatódik, haté másodfokon jogerőssé vált. Gál György, Hunvald György és Szabó Zoltán is tovább görgetik a már évek óta tartó eljárást.

Az erzsébetvárosi, milliárdos ingatlanpanamák, korrupciós ügyek másodfokú tárgyalása után hat vádlott esetében van mód harmadfokú eljárásra, mivel első és másodfokú ítéletük több ponton ellentmondásos.

Enyhébb ítéletért

Gál György, elsőrendű vádlottnak hozzávetőleg egy évre kellett volna bevonulnia a börtönbe, ha a másodfokú ítélet jogerőre emelkedett volna.

Az ügyvéd, Bárándy György és az ügyésznő is fellebbezett a másodfokú ítélet ellen: Bárándy az általa képviselt elsőrendű és másik védence, Szabó Zoltán számára kért enyhébb ítéletet. Az ügyésznő hat vádlott esetében nem fogadta el az elsőfokú ítéletnél enyhébb ítéletet. A többiek esetében a másodfokú ítélet jogerőre emelkedik a mai naptól.

„Állásajánlatom van”

A Szegedi Ítélő Tábla döntött Gál György házi őrizetének megszüntetéséről is, de Gál a folytatódó eljárás idején nem hagyhatja el Budapestet. A vádlott maga arra való tekintettel kérte a kényszerintézkedés alóli felmentését, hogy három kisgyermeket nevel, gyakorlatilag az eljárás kezdete óta, öt éve nem folytat kereső tevékenységet, most van egy ajánlata, végre munkába állhatna, fizetést kaphatna. Azt, hogy kitől, milyen ajánlatot kapott nem árulta el, csupán azt, hogy két héten belül munkába áll.

Több százmilliós kártérítés behajtatlanul?

Az elsőrendű vádlottat másodfokon is 235 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. Gál György kérdésünkre azt válaszolta, hogy nincs ennyi pénze, nem tudná befizetni, ha most kellene ezt az összeget.

Bárándy György, ügyvéd elmondta kérdésünkre, hogy amennyiben nem fizetik be, hasonló esetekben, a bírság összegét, azt nem kell leülniük, mert az nem számítható át szabadságvesztésre. Amennyiben nem képesek megfizetni a kirótt összeget, majd vonják a fizetésükből. Az ügyvéd pénzbüntetés megfizetéséről általánosságban beszélt, hiszen védence a 234 millió forintos bírságot most nem köteles megfizetni, a harmadfokú bíróság fog ennek mértékéről is dönteni.

Első fokon

A Fővárosi Törvényszék 2012. február 24-én Hunvald Györgyöt, a budapesti VII. kerület korábbi szocialista polgármesterét nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre, Gál Györgyöt, a kerületi  önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét pedig  nyolc és fél évre ítélte.
Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak –  különböző módon és  eltérő mértékben – részt vettek egyebek mellett  VII. kerületi ingatlanok  pályázat nélküli értékesítésében, baráti  körhöz tartozókkal tényleges  munkavégzés nélküli szerződések  megkötésében, hivatali telefonok  szabálytalan használatában, a  polgármesteri kerethez tartozó lakások  bérleti szerződésének  megkötésében, majd értékesítésükben a baráti  körhöz tartozó embereknek.
Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, ezért a Kúria a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki másodfokú bíróságként. Az eredetileg huszonöt vádlottat érintő per több ember esetében jogerőre emelkedett, így a másodfokú eljárásban tizenketten álltak a táblabíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik