Belföld

Harmincmilliárdból készül az olimpiára Győr

Már bontják a lelátót a Dózsa pályán, itt hamarosan uszoda és teniszcentrum is épül.

Egy futballpálya lelátójának bontásával megkezdődött a munka Győrben a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) helyszínén.

A volt Dózsa-sporttelepen a labdarúgópálya melletti fedett lelátót bontják el, amelyet nyolcvan éve avattak fel, s annak idején kuriózumnak számított a vidéki egyesületek körében. A tervek szerint az új tribün két oldalát egy-egy többfunkciós csarnok övezi majd, ezekben rendezik meg a dzsúdó- és a tornaversenyeket. A két füves futballpálya körül egyenként nyolc-, illetve hatsávos műanyag atlétikai pálya készül, továbbá fedett futófolyosó és dobópályák is épülnek – olvasható a Kisalföldben.

Mi lesz a sportcentrumban?

A pálya mellett uszoda és teniszcentrum is létesül az állam által a városnak térítésmentesen átadott területen. A centerpálya 1500 szurkolót befogadó lelátót kap, ezenkívül kilenc kemény borítású pályát építenek, ezáltal Győr rangos nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz.

Az ötvenméteres fedett uszoda magába foglal egy bemelegítő medencét és egy ötszáz nézőt befogadó lelátót, ami 1500-asra bővíthető. A fedett mellé épül egy szabadtéri, harminchárom méteres medence is, amely sátorral befedhető lesz.

(forrás: Northfoto)

Sportbirodalom épül 30 milliárdból

Nem az állami beruházás részeként, de az EYOF-programhoz kapcsolódva egy 75 szobás sportszálló is épül a területen. Erre elsősorban a létesítmény utóhasznosítása miatt lesz szükség: az EYOF után Győr önállóan nem lenne képes működtetni a 2016-ra elkészülő sportcentrumot, amely olimpiai edzőközpontként viszont gazdaságosan üzemelhet.

A projekt összköltsége 30 milliárd forintot tesz ki, a központi költségvetésből mintegy 10 milliárd forintot kap Győr az EYOF-fal kapcsolatos sportlétesítmények felépítésére. Az állami tízmilliárd mellé nagyjából ugyanennyit kell hozzátenni a városnak is az évek során az út- és a közműhálózat fejlesztésére, az idegenforgalmi, turisztikai beruházásokban pedig számítanak a magántőkére is, szintén mintegy tízmilliárd forintos értékben.

Az olimpia alkalmából készült bemutatkozófilmet Győrről itt nézheti meg:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik