Belföld

“Megalázó, szégyen” – vélemények a Cameron-Orbán találkozóról

Gyurcsány Ferenc értékelte a londoni eseményeket.

Miután tegnap jól kifőzte magát Vágó Istvánnal Gyurcsány Ferenc (a frissen posztolt főzős videót ezen a linken nézheti meg) ma komolyabb témák felé vette az irányt. A volt miniszterelnök Orbán Viktor londoni útját kritizálta, kijelentve, hogy David Cameron brit kormányfő “tegnap sem volt hajlandó közös sajtótájékoztatóra kiállni Orbánnal. Mint ahogy eddig egyszer sem”.

Megalázó Gyurcsány szerint

“Azért ez nagyon megalázó” – vélekedett.

2010-ig visszamenőleg megnéztük, hogy mutatkozott-e közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor és David Cameron. Az MTI fotóarhívuma szerint sajtótájékoztatós közös kép valóban nem készült róluk az elmúlt 3 évben. Megkérdeztük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, hogy nekik van-e tudomásuk olyan sajtótájékoztatóról, amit Cameron és Orbán közösen tartott, és ha nem, akkor mi lehet erre a magyarázat.

Havasi Bertalan közölte: “Az állítás köszönő viszonyban sincs a valósággal”. A miniszterlnök sajtószóvivője szerint “a brit szokásoknak megfelelően már – az egyébként rendkívül sikeresen lezajlott – megbeszélés előtt közösen nyilatkozott a sajtónak a két miniszterelnök”.  Az MTI-ben viszont ilyen cikket ugyancsak nem találtunk, a hírügynükség szerint a miniszterelnök a megbeszélés után nyilatkozott, és nem David Cameronnal közösen.

Szégyenről ír az angol lap

Közben érkeztek hírek Angliából is. A Daily Telegraphnak például a sajtószabadságért kampányoló, Index on Censorship nevű szervezet szóvivője azt mondta: “Nagy szégyen, hogy a brit kormányfő nem említette meg a magyar miniszterelnöknek, hogy a magyar kormány által meghozott sajtó- és médiatulajdonlási törvények némelyike a legelrettentőbbek közé tartozik a hidegháború vége óta, és ez jelenleg “az európai cenzúra első vonala”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik