Belföld

Az első űrkutya emléke előtt tiszteleg a szegedi Armel Operafesztivál

A Lajka az űrkutya gyermekopera különlegessége, hogy bár gyerekeknek szól leginkább, korántsem “meseopera” hiszen az első űrben járt élő állat, az orosz Lajka kutya valóságos történetén alapul.

A tesztet sikeresnek ítélték, azonban Lajka visszaszállítására a Szputnyik 2 nem volt alkalmas és így a kis négylábú űrhajós sajnos elpusztult az utazás közben. Rá és az állatvédelem jelentőségére emlékezve az Armel Operafesztivál ebben az évben együttműködik a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesülettel. Az október 13-i vasárnapi főpróba és a hétfői előadás előtt 17-19 óra között az állatvédőkkel lehet a színház előtti területen találkozni, ahol gazdit kereső kutyusok, ingyenes állatos kiadványok, játék várja az érdeklődőket. Aki megteheti, az a megmentett állatok részére eledel adományt hozhat, illetve megismerkedhet az opera műfaj szépségeivel is.

Lajka az űrkutya műben fontos szerepet kapnak szegedi kisiskolások is, Tóth Andrea énekzene tanárnő vezetésével a Tisza Parti Általános Iskola kisdiákjai alkotják a Lajka az űrkutya című produkciónk gyerekkórusát.

A gyerekkórus tagjai, akik szerepelnek a Lajka az űrkutya című operában

Az Armel Operafesztivál október 5-15 között számos színvonalas darabbal várja az érdeklődőket. Az öt országból érkező produkciókat egy helyen, a Szegedi Nemzeti Színházban nézheti meg a közönség és a zsűri. Nagyszabású díjátadó gála zárja az eseményt. A fesztivál győztese az lesz, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik