Belföld

Meghalt a kormánybiztos

Zumbok Ferenc (Zumbok Ferenc)
Zumbok Ferenc (Zumbok Ferenc)

A Miniszterelnökség saját halottjának tekinti dr. Zumbok Ferencet.

A Kormányzati Információs Központ mély fájdalommal tudatta, hogy dr. Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos türelemmel viselt hosszú betegsége után életének 68. évében elhunyt. A Miniszterelnökség saját halottjának tekinti, a temetés részleteiről később ad tájékoztatást.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tavaly márciusban kinevezett kormánybiztos 1945. szeptember 8-án született a németországi Kronachban, de jogi tanulmányait már a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán végezte. Ezt követően Zalaegerszegen volt fogalmazó, járásbíró, tanácselnök és kollégiumvezető.

1998 és 2003 között a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője, miniszterelnöki tanácsadója, főosztályvezetője, majd a Legfőbb Ügyészség önálló osztályvezető ügyésze volt. Kormánybiztosi munkája előtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosaként dolgozott.  A tiszteletbeli egyetemi tanár munkáját  1995-ben a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2002-ben pedig a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével ismerték el.

Életet a budai Várba!

A kormánybiztos a budai Vár és a Várnegyed (pl. Várbazár) megújításáért felet többek közt, és a sok esetben erőből, politikai akaratból döntéseket hozó kormányzati gyakorlattal ellentétes nézeteket vallott. A budai Vár fejlesztéséhez pl. egy olyan szűk bizottság megalakítását ösztönözte a HVG-ben megjelent interjújában, amely bizottságban építész-műemlékes szakértők véleményeznék a Közti 25 évre kiterjedő koncepcióját. Illetőleg azt is kijelentette, hogy nem adná a nevét ahhoz, hogy a Miniszterelnökség és az Alkotmánybíróság felköltözzön a Szent György tér körüli épületekbe. “Az a célunk, hogy élet költözzék a Várba.” Ennek érdekében látogathatóv átette volna a szép belső udvarokat, mely látványát ma csak a lakók élvezhetik, és egyetértett azzal, hogy az MTA egyik volt kutatóintézeti épülete ifjúsági szállásként működjön tovább. A saját várbéli irodájáról is szívesen lemondott volna: “luxus irodának használni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik