Belföld

Itt a javaslat a megalománia ellen

Sostoi-Stadion(960x640)(1).jpg (sóstói stadion)
Sostoi-Stadion(960x640)(1).jpg (sóstói stadion)

Szabó Tímea (PM) az államháztartásról szóló törvény módosításával gyakorlatilag megtiltaná a stadionok építését.

Az ellenzéki politikus olyan javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely szerint nem lenne adható költségvetési támogatás „ezernél több néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion” létesítésére, felújítására és erre a célra adókedvezményt sem lehetne igénybe venni, a korábban megítélt támogatást pedig felfüggesztenék. Ez alól csak a költségvetési támogatásnak az a része mentesülne, amelynek folyósítása a stadion már megkezdett létesítésének vagy felújításának a lehető legalacsonyabb költség mellett és legrövidebb időn belül történő befejezéséhez szükséges, de csak akkor, ha a stadion tulajdonosa maga is hozzájárul a befejezés költségeihez.

Stadionok vagy éhező gyermekek?

Szabó Tímea indokolása szerint egy olyan szűkös költségvetési helyzetben, amikor az állami, önkormányzati alapfeladatok ellátását is veszélyezteti a forráshiány, így gátat lehet szabni a költségvetési forrásokból finanszírozott sokmilliárdos focistadion-építési projekteknek. A sajátos megoldást jelentő törvényi finanszírozási tilalmat az indokolja, hogy a kormánytól e tekintetben racionális cselekvés az elmúlt hetek bejelentései alapján már nem várható. Amíg az országban négymillió ember él a létminimum alatt és a gyerekek több mint 10 százaléka éhezik, nem ésszerű „megalomán beruházásokra költeni az adófizetők pénzét”, inkább a nélkülöző gyerekekre, a szegénység felszámolására és munkahelyteremtésekre érdemes fordítani a felszabaduló forrásokat.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A javaslat azonnali hatállyal zárol minden stadion építésére, felújítására, korszerűsítésére jelenleg folyamatban lévő állami támogatást, de nem célja az amatőr, illetve a közösségi célú focipályák fejlesztésének megszakítása, ezért a támogatási tilalom kizárólag a nagyobb befogadóképességű létesítményekre, illetve az ezekhez kapcsolódó, a profi labdarúgást szolgáló egyéb létesítményekre vonatkozik – írta a gyakorlatilag stadionstopot jelentő beadványában Szabó Tímea, aki a stadionok tulajdonosait kötelezné arra, hogy nyúljanak a zsebükbe.

Fidesz: Jut mindenre

A független országgyűlési képviselő már korábban jelezte, hogy a stadionokra jövőre tervezett több mint 80 milliárd forintot másra költené és azt üzente Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy “éhesen nem lehet focizni”. Tordai Bence, az Együtt-PM elnökségi tagja akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a társasági adóból sportcélokra nyújtott támogatásokkal jóval több mint 200 milliárd forint megy el három év alatt focira.

A Fidesz – tartalmától függetlenül – már előre jelezte: biztosan nem támogatja a stadionstopra vonatkozó javaslatot. Kocsis Máté kommunikációs igazgató korábban azt mondta, az Együtt-PM vezetője, Bajnai Gordon jobban tette volna, ha miniszterelnöksége idején stopot hirdet a rezsiárak emelkedésének, a “fizetések lenyúlásának”, a nyugdíjcsökkentésnek, vagy a nemzeti vagyon elherdálásának. Szerinte az ország ma elég erős ahhoz, hogy csökkentse a lakosság rezsiterheit, a kiskeresetűek adóterheit, emellett biztosítsa az “elmúlt két évtized legnagyobb pedagógusbér-emelését”, továbbá kórházakat, kulturális intézményeket újítson fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik