Belföld

A vörös csillag nyert a rendőrség ellen

Pert nyert több vörös csillaggal demonstráló, aki kifogásolta a velük szembeni rendőrségi intézkedést - közölte Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke.

A rendőrség 2012. július 29-én önkényuralmi jelkép használatának megalapozott gyanúja miatt állított elő hét embert a fővárosi V. kerületi Kossuth térről, ahol a József Attila-szobornál civilek szerveztek megemlékezést József Attila és a Horthy-rendszer címmel. A megmozduláson heten vörös csillagos szórólapot tartottak a magasba, köztük Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője.

Ön engedélyezné vörös csillag viselését?

Véleményét várjuk kommentben a cikk alatt!

Vajnai tavaly szeptemberben rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az ügyben. Egyúttal elmondta, jogi eljárást kezdeményeznek, mivel értékelése szerint a rendőrség beismerte, hogy bűncselekmény nem történt, viszont őket több órán keresztül jogtalanul fogva tartották, és a szórólapokat elkobozták. “A szólásszabadságunkat elfogadhatatlan mértékben korlátozták” – fogalmazott.

A közlemény szerint jogerős ítéletében a bíróság rámutatott, hogy “a rendőrség a hazai jogszabályok alkalmazása során nem hagyhatja figyelmen kívül az európai emberi jogi egyezmény rendelkezéseit, márpedig köztudomású, hogy az ötágú vörös csillag használatának tiltása miatt a strasbourgi fórum több ízben elmarasztalta Magyarországot”.

A magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A magyar parlament július 2-ai határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik