Belföld

A szolgáltatók nem könnyítik meg a helyzetet

Folyamatosan dolgoznak a Szabadság rekonstrukcióján, a plébánia és az iskola már csaknem kész, a lakóházaknál azonban pár dolog nehezíti a felújítást.

A beruházás, mint már beszámoltuk róla, a nyáron kezdődött. A lakóházak felújítása során a Szabadság tér 80. csaknem elkészült, a Szabadság tér 88., 83., 85., és 87. számú házak felújítása is folyik. Nem várt nehézséget jelent azonban a két nagy energiaszolgáltatóval való rendkívül problematikus együttműködés.

A gázszolgáltató a fokozott légzárású és külső hőszigeteléssel ellátott házak esetében azonban nem engedi nyílt égésterű vízmelegítő használatát, így a vízmelegítőket elektromos bojlerekre kell cserélni. A gáztűzhelyek fölé kültéri levegőt használó páraelszívó felszerelését írják elő, valamint csak az újabb szabványoknak is megfelelő konvektor használatát engedélyezik.

Rossz állapotú berendezések

A felújítási munkálatok alatt derült ki, hogy egyes lakásokban a gáztűzhelyek, valamint a parapetes konvektorok meglehetősen rossz állapotban vannak, a gázszolgáltató engedélyéhez ezek cseréjére is szükség lesz.

Szintén a munkák előrehaladását nehezíti – tudta meg a Vásárhely24, hogy az előírt bojlerek üzemeltetése csak vezérelt áramkörről lehetséges. Így ezt minden lakásban ki kell építeni. Ehhez a villamos szolgáltatóval hálózat használati szerződést kell kötni.

Ez a folyamat elindult, de a szerződések megküldése a szolgáltató részéről elképesztően lassan történik. A folyamatokat ráadásul csak egymásra építve lehet megvalósítani, azaz, amíg a szerződéskötésekre várunk, addig nem tudunk tovább lépni – mondta el kérdésünkre Göbl Vilmos Vásárhely sajtóreferense.

A lakóknak nem kerül pénzbe

A felmerülő munkálatok, készülékek cseréje, mely nem része a pályázatnak, és ezek költsége az önkormányzat költségvetését terhelik, azt magukra vállalták. A sajtóreferens kiemelte, a gáz- és villamos energia közszolgáltatók szigorodó elírásai miatt Hódmezővásárhely önkormányzata további 125 millió forint önrészt nyújt, amely összegből a felújításra kerülő lakóingatlanok gáz- és villamos rendszerének felújítását végzi el. Ezen tételek a lakókat, társasházakat nem terhelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik