Belföld

Uniós bírálat jöhet a rezsiharc ügyében

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

A magyar energiapiaci szabályozás több elemét is kifogásolta az Európai Bizottság. Brüsszel még augusztusban küldött Budapestre levelet, amely az „előzetes eljárás" szabályai szerint annak gyors tisztázására hivatott, hogy az ügyben indokolt-e kötelezettségszegési eljárást indítani – írja a Népszabadság a Bruxinfóra hivatkozva.

A bizottság egyelőre szép szóval próbálja meggyőzni a tagállamokat, szüntessék meg a központilag meghatározott árakat, engedjenek teret a piaci szabályozásnak. A bizottságnak elsősorban a magyar hálózati tarifarendszerrel van problémája: a lakosság ma kevesebbet fizet hálózati díjként, mint a cégek – márpedig ugyanazért kétféle díjat kérni diszkrimináció. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a Népszabadságnak elmondta, tárcájához még semmilyen levél nem érkezett az ügyben.

Marlene Holzner energiaügyekben illetékes bizottsági szóvivő magyar újságírókkal beszélgetve nem akarta megerősíteni a vizsgálódás hírét. Általánosságban elmondta: a bizottság továbbra is szorgalmazza, hogy a hatóságilag szabályozott árakat meg kell szüntetni, és kiskereskedelmi szinten is a piacnak kell szabályoznia az árakat, mert meggyőződésük, hogy hosszú távon ez olcsóbb a fogyasztónak. Hozzátette: a bizottság megérti, hogy ebben a válságos időszakban nem mindenki bírja fizetni a magas energiaszámlákat, de őket szociális alapon, célzottan kellene támogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik