Belföld

Pesti: katasztrófakeselyűk terjesztenek rémhírt

Sem a közműveket, sem az ivóvizet nem veszélyezteti a Cséry-telepen, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél (FTSZV) elhelyezett olajos iszap - mondta Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott kedden a telepen tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a telep 212 dolgozója semmilyen egészségkárosodást nem szenvedett, és semmiféle, a kerület polgárait veszélyeztető szennyeződés nem került a talajba. “Mindazok, akik mást állítanak, rémhírt terjesztenek, nem mások, mint katasztrófakeselyűk” – jelentette ki.

Kucsák László (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület alpolgármestere elmondta, vizsgálják, hogy amit ellenzéki képviselők különböző kiadványokban terjesztettek, kimeríti-e a közveszéllyel való fenyegetés kategóriáját. Szerinte azok az ellenzéki képviselők, akik bejelentést tettek a telep tevékenységével összefüggésben, bejelentésüket “politikai haszonszerzés céljából tették”.

Hozzátette, azt is vizsgálják, hogy a telepen történt tiltott olajos iszap elhelyezéséről kik, mikor szereztek tudomást, kinek kellett volna jelentenie az esetet, kiket terhel a felelősség az ügyben.

Azonnal vizsgálat indult

Pest Imre, aki a Fővárosi Védelmi Bizottság vezetője is, elmondta, amint a szennyezésről tudomást szerzett a főváros vezetése, azonnal vizsgálatot indítottak.

A kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy az érintett terület és az egész kerület ivóvizét nagyrészt a Csepeli vízművek biztosítja, ahogy a Gilice téren található zárt víztározó vizét is. Ezzel együtt a Cséry-telepen feltárt szennyezés után az ivóvíz minőségét is vizsgálták. Az ivóvízbe nem került olajiszap szennyeződés. “A kerület lakói tiszta, jó minőségű vizet fogyaszthatnak” – hangsúlyozta Pesti Imre.

Felidézte, hogy ugyan korábban legálisan lehetett kommunális hulladékot, veszélyes anyagot, olajiszapot elhelyezni a telepen, mindez 2007 közepe óta tiltott tevékenységnek számít, ám megítélése szerint ez ellen az előző városvezetés semmit sem tett.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere hangsúlyozta, hogy a kerületi hatóságoknak gyakorlatilag semmilyen hatáskörük nincs az FTSZV ügyeinek feltárása, befolyásolására. Ezzel együtt önkormányzatuk többször próbált tájékozódni a telepen folytatott tevékenységről. A Főpolgármesteri Hivatalnál készült jelentés alapján biztosan állítják, ami a telepen zajlik, nem az utóbbi három évben kezdődött.

Visszaadják a környéken élőknek

A kerület polgármestere azt is elmondta, szeretnék ha a Cséry-telep környéke megváltozna. Mint mondta, hamarosan befejezik a környék csatornázását és így a telepre nem lesz szükség. Ezért kezdeményezik, hogy minden évi költségvetésben szerepeljen a Cséry-telep rekultivációja, hogy a területet vissza lehessen adni a környéken élőknek.

Az FTSZV-t három MSZP-s képviselő jelentette fel, mert állításuk szerint fényképek és videofelvételek bizonyítják, hogy a cég dolgozói illegálisan helyezik el a szippantott szennyvíziszapot a pestszentlőrinci Cséry-telepen, és a talajba temetik a veszélyes hulladékot.

A Főpolgármesteri Hivatal szeptember 24-én közölte az MTI-vel, hogy lakossági bejelentések alapján Tarlós István főpolgármester belső vizsgálatot rendelt el az FTSZV-nél. A közlemény szerint többen is azt állították, hogy “a cég haszonjárművei illegális helyeken ürítenek – engedély nélkül – veszélyes hulladékot”. Pár nappal később Tarlós István az olajos iszap Cséry-telepi elhelyezése miatt azonnali hatállyal menesztette az FTSZV ügyvezető igazgatóját.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen, környezetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik