Belföld

Orbánt veje cégéről és a Pápa sonkáról is kérdezik

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

Az LMP arra vár választ a kormányfőtől, „Hogyan károsítja meg az Elios nevű Közgép cég százmilliókkal az adófizetőket? S hogyan nézi ezt tétlenül a kormány?”

Ezen a címen nyújtott be a miniszterelnöknek címzett interpellációt az LMP két képviselője, Mille Lajos és Szél Bernadett. A beadvány alapja az a sajtóhír, amely szerint az Elios Innovatív Zrt. egyik alvállalkozója azt állítja, nem fizették ki a nekik járó 200 millió forintot. A Szegedi Tudományegyetem nettó 500 millió forintos napenergia-erőműves projektjét az Elios – korábban E-OS – Innovatív Zrt. nyerte meg. A munkát ténylegesen azonban az Asianet Hungary Kft. végezte el, amely perli a pénzét.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az Elios a fizetés elmaradását a kivitelezés csúszásával magyarázta, de ennek az érvnek a megalapozottságát több dokumentum is kétségessé teszi – írta az atlatszo.hu. Korábban a Napi.hu írta meg, hogy az 1986-os születésű Tiborcz István tagja az E-OS Innovatív Zrt. igazgatóságának. Az energiahatékonyság javításával, az innovatív és zöld technológiákkal foglalkozó cég többségi tulajdonosa az E-OS Energiakereskedő Zrt., ami 76 százalékos leányvállalata a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt.-nek. Az LMP-s Vágó Gábor a kormányfőtől szeretné azt is megtudni, “Milyen közös restanciánk van a devizaalapú hitelezés területén?”

Orbán Viktornak, mivel utoljára négy hete állt az azonnali kérdések óráján a képviselők rendelkezésére, most a szabályok szerint válaszolnia kell a kérdésekre, amiből kap bőven, hiszen azonnali kérdésként szintén a kormányfőre vár majd egyebek mellett annak megválaszolása, hogy

„Tavares-jelentés vagy Tabajdi-jelentés?” (Rogán Antal, Fidesz)

„Ki állítja le a kifosztó szivattyút?” (Z. Kárpát Dániel, Jobbik)

„Miért fizetett 200 milliárd forinttal többet a Kormány a szakértők által becsült vételárnál az E.ON földgázüzletágért? (Volner János, Jobbik)

Az MSZP is beindult. Íme a szocialista kérdéscunami:

“Kormányhivatalok anomáliái”  (Lukács Zoltán, MSZP)

“Miért titkolóznak?” (Józsa István, MSZP)

“Már nincs Debreceni Páros kolbász, Kapuvári Bacon szalonna, de vajon lesz-e Pápa Sonka a polcokon Miniszterelnök Úr?” (Gőgös Zoltán, MSZP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik