Belföld

Nézze meg a vadiúj GYSEV motorvonatot!

Még ez év decemberében forgalomba állhat az új szerelvény, előtte Győrben is megfordul a tesztüzem alatt.

Ezzel még gyorsabb és még biztonságosabb lesz az utazás a nemrégiben 110 kilométeres hosszban teljes egészében felújított pályán. Az első motorvonatot ennek a szerződésnek a keretében még három jármű követi. A vasúttársaság összesen 10 új FLIRT vonattal bővíti eszközparkját, ugyanis egy idén aláírt szerződés értelmében további 6 vonatot rendelt még a Stadlertől.

Az átvételi állópróbát követően várhatóan már a jövő héten megérkezik az első szerelvény a magyar határra Siedlicéből. A Stadler Rail Csoport lengyelországi üzemében az összes szükséges berendezéssel felszerelték a szolnoki gyárban készült 30 tonnás fényezett szekrényvázakat, amelyeket tavasszal szállítottak ki Magyarországról.

A motorvonat annak a négydarabos flottának az első járműve, amelyről a GYSEV és a Stadler még 2012 áprilisában írt alá szállítási szerződést. A határról a jármű egyenesen Pusztaszabolcsra, a Stadler karbantartó központjába érkezik, ahol megtörténik a vonat üzembehelyezése.

Győrben tesztelik a járművet

A forgalomba állást megelőzik az ilyenkor szokásos szigorú műszaki és hatósági ellenőrzések. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az átvételi próbát várhatóan a Győr–hegyeshalmi vasútvonalon hajtja végre. A sikeres átvételt követően a hatóság kiadja a GYSEV-nek a forgalomba álláshoz szükséges üzemeltetési engedélyt.

A hatósági engedély birtokában a GYSEV a vonatot a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalon állítja üzembe; az utasok várhatóan már ez év végén találkozhatnak az első új FLIRT-tel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik