Belföld
temető (temető, sír)

Máshogy kezelik a halottakat

Méltányosabb, egyszerűbb szabályozást vezet be a halottvizsgálati és a halottakkal kapcsolatos eljárásokban egy új kormányrendelet - közölte Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn.

A kormány a halottvizsgálat folyamatának törvényi szintű megújítása után megalkotta az ehhez kapcsolódó rendeletét, amely újraszabályozza a halálesetek kivizsgálásának rendjét, pontosítja a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit. Emellett a gyászolók érzéseit tiszteletben tartva garantálja a halál okának szakszerű feltárását, valamint biztosítja, hogy ha hatósági vagy igazságügyi boncolást tartanak, a halottak szállítása ésszerű, a szolgáltatással arányos összegért történjen – olvasható közleményükben.

A jogszabály figyelembe veszi a bűnüldözés érdekeit a hatósági eljárásban is, így hozzájárul olyan bűncselekmények felderítéséhez, amelyeket balesetnek vagy egyéb rendkívüli halálesetnek próbálnak beállítani.

Fotó: Berecz Valter

A rendelet szerint a rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárásban az eljáró hatóság előzetes vizsgálat keretében próbálja tisztázni a rendkívüli halál fennállásának körülményeit, ezzel rövidítve az eljárás időhosszát. Ehhez a halottszemléhez szaktanácsadóként megfelelő licenszvizsgával vagy szakvizsgával rendelkező orvos segítségét veheti igénybe, így még a boncolás előtt egyértelműen kiderülhet, hogy fennállhatnak-e a rendkívüli halál törvényi esetei, szükséges-e a halálesetet hatósági eljárásban vizsgálni. Mint írták, a szaktanácsadó közreműködése várhatóan egyszerre csökkenti a kiderítetlen okú halálesetek és a feleslegesen elrendelt hatósági boncolások számát.

A rendelet meghatározza a nem természetes halállal kapcsolatos halottszállítás legmagasabb árát is. Rögzíti a jogszabály azt is, hogy az ügyfél a holttestet hatósági boncolást megelőzően a hatóság engedélyével tekintheti meg. A boncolást követően a holttest megtekintését – lehetőség szerint soron kívül – a hatóság köteles biztosítani. A hatóság engedélyével a holttestet az ügyfélen kívüli más személy is megtekintheti.

A rendelet szabályozza a korai és középidős magzatok eltemettetését. A magzat közeli hozzátartozója nyilatkozhat arról, hogy a magzat eltemettetését kéri. Ilyen nyilatkozat esetében a közeli hozzátartozó lesz köteles a magzat eltemettetésére.

A halottvizsgálati bizonyítvány továbbítása az egyes állami szervek között 2015. január 1-jétől – a megfelelő technikai feltételrendszer létrejövetele esetén – elektronikus rendszerben történhet. Mindez a gyászolók adminisztratív és anyagi terheit is csökkenti – írták a közleményben.

Címkék: boncoláshalott

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.