Belföld

Jobbikos feketelista: az SZDSZ kizáró ok, az MSZMP nem

jobbik (jobbik)
jobbik (jobbik)

Volt SZDSZ-es tagsága miatt nem indulhat a párt parlamenti képviselője Hegedűs Tamás, míg két egykori MSZMP-tag jobbikos képviselő, Korondi Miklós és Nyikos László, más okból nem került fel a jobbik parlamenti képviselőjelöltjei közé – írja a Népszabadság.

Kapcsolódó cikkek

Terjednek olyan hírek is, hogy a párt elnöksége megtiltotta az indulást a hajdani állampárt (MSZMP), valamint az SZDSZ volt tagjai számára, de ez csak részben fedi a valóságot. Az MSZMP-tagság – mondta Novák Előd a Népszabadságnak – nyilván nem jó ajánlólevél, és olyanok szóba se jöhetnek, akik vezető pozíciót töltöttek be a pártállamban.

Általános tiltás azonban az MSZMP esetében nincs, egyéni mérlegelés dönt. Más kérdés, hogy Novák tudomása szerint a párt jelöltjei között immár nincsenek egykori MSZMP-tagok. A jelenlegi jobbikos parlamenti képviselők közül ketten érintettek (a már említett Korondi Miklós és Nyikos László), de – egyéb megfontolásokból – egyiküket sem indítják. Az SZDSZ-es tagság viszont valóban kizáró oknak számít – jelentette ki Novák Előd.

Így aztán Hegedűs Tamás a következő ciklusban már biztosan nem lesz parlamenti képviselő a Jobbik színeiben. Egyébiránt Hegedűs a kilencvenes évek közepéig nem csupán az SZDSZ-nek, hanem 1998-ig a Hit Gyülekezetének is tagja volt. A Népszabadság értesülései szerint Hegedűs a szélsőjobboldali párton belüli „mérsékelt” irányzathoz tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik