Belföld

Döntött a bíróság – nem adják ki a Mol-vezért

hernadi-zsolt(1)(210x140)(1).jpg (hernádi zsolt)
hernadi-zsolt(1)(210x140)(1).jpg (hernádi zsolt)

Az ügyészség indítványozta, a bíróság pedig helyt adott. Nem adják Hernádit, pontosan azért, emiért eddig sem: itthon már lefolytatták az eljárást ellene.

Fővárosi Törvényszék hétfőn tartott tárgyalást a kiadatási mizéria kapcsán. A Fővárosi Főügyészség “az európai elfogatóparancs végrehajtása és az annak alapján történő átadás feltételei” vizsgálta. A döntés megszületett, amely szerint nem adják ki Hernádit, pontosan azért, amiért eddig sem tették: már korábban vizsgálták az ügyet, ám a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

“Az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2012. évi CLXXX. törvény 5. § g) pontja értelmében az európai elfogatóparancs végrehajtását a Fővárosi Törvényszék megtagadja ha a magyar igazságügyi hatóság (bíróság, ügyész) vagy nyomozó hatóság az európai elfogatóparancs alapjául szolgáló bűncselekmény miatt a feljelentést elutasította, vagy a nyomozást, illetve az eljárást megszüntette.” – írják. A Fővárosi Főügyészség szerint az ügyben a tényállás teljes egészében azonos.

Indítvány és egyetértés

“Erre tekintettel, a Fővárosi Főügyészség a bíróságon – a jogszabályban meghatározott kötelező megtagadási okra figyelemmel – a Hernádi Zsolttal szemben kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának megtagadását indítványozta.”

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az indítványnak, az ügyészi indítványnak helyt adva, a Hernádi Zsolt ellen kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának és annak alapján a nevezett személy átadásának megtagadásáról döntött

Vesztegetés miatt kérnék számon

Mint ismert, Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat és korábban azt közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A Mol-INA ügy kapcsán korrupció miatt tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert egy horvát bíróság egy ével ezelőtt.

Vöröslik

Néhány napja a Mol-vezér fényképe és adatai megjelentek az Interpol honlapján, azon belül is a nemzetközi rendőri szervezet vörös körözési listáján. A körözési adatlap szerint az 52 éves, magyar állapolgárságú, tarjáni születésű Hernádi Zsolt Tamást megvesztegetéssel vádolják a horvát büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusának megfelelően. Az adatlap arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valakinek információja van Hernádiról, akkor jelezze azt a rendőrségen.

A vörös körözs egyébként a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik