Belföld

A nyár utolsó virága az Armel-operaversenyen

Kortárs darab magyarországi ősbemutatójával, Zoran Juranic A nyár utolsó virága című művével folytatódik hétfőn az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.

A horvát zeneszerző operáját az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában láthatja a közönség. Az egy férfi, Mr. Bert és egy nő, Miss N. N. különös történetét elmesélő operát maga a komponista állította színpadra, az újvidéki teátrum zenekarát is Zoran Juranic vezényli Szegeden. A darab premierjét március végén tartották Újvidéken, az operát a horvát fővárosban a 27. Zágrábi Zenei Biennálén április 8-án mutatták be.

Szegedi Nemzeti Színház  fotó: www.sajtolista.hu

Az operában két versenyszereplő mutatkozik be. Christophe Poncet Mr. Bertet játssza, a francia tenorral vasárnap Igor Stravinsky Oedipus Rex című opera-oratóriumának címszereplőjeként már találkozhatott a fesztivál közönsége. A Miss N. N.-t alakító Jelena Koncar is jól ismert a szegedi operarajongók körében. A szerb mezzoszoprán 2010-ben és 2011-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon Mercedes szerepét énekelte Bizet Carmenjében, tavaly pedig Zorkát alakította az Armel-operaversenyen Aleksandra Verbalov Mileva című művében.A nemzetközi zsűri a versenyzők komplex színpadi teljesítménye, énektudása és színészi játéka alapján dönti el, hogy a döntő öt produkciójában bemutatkozó fiatal tehetségek közül ki kapja meg idén a legjobb női és a legjobb férfi előadónak járó címet. A döntőben azonban nemcsak az operaénekesek versenyeznek, hanem kiválasztják a legjobb előadást is.A produkciókat idén első alkalommal egy civilekből, valamint a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból álló testület is értékeli. Az elismeréseket az október 15-i gálán adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik