Belföld

A New Holland faképnél hagyta a magyar értékesítést

A Fiat-csoporthoz tartozó cég felmondta a hazai IKR Zrt-vel kötött szerződést, így utóbbi cég befejezi a mezőgazdaságigép-forgalmazást.

Szeptember 6-án elsőként számolt be a Fehérvár24 arról, hogy a New Holland mezőgazdasági gépgyártó cég a csehekre bízta berendezéseinek magyarországi forgalmazását. Ez mára hivatalossá vált.

A legnagyobb hazai forgalmazó, az IKR Zrt. közleménye szerint amit eddig ők forgalmaztak, azt az Invest Gépkereskedelmi Kft. veszi át, hasonlóan a szerviz- és alkatrész-szolgáltatásokkal.

150-en veszítik el állásukat

„A New Holland 2013 májusában, indoklás nélkül mondta fel tradicionális partnerével a forgalmazási szerződést, mely lépés teljesen érthetetlen az IKR vezetése és munkatársai számára, hiszen a vállalat a New Holland márka forgalmazásához megfelelő infrastruktúrával, szakemberállománnyal és szaktudással rendelkezett, 13 éven át a márka hazai úttörője volt. A New Holland forgalmazó váltása okán 100-150 ember veszíti el munkáját, bár a cég vezetése mindent megtesz, hogy munkatársainak elhelyezkedését elősegítse” – áll a közleményben.

A termelők jövőbeni vásárlási szándéka esetén Case IH gépeket ajánlanak az egykori New Holland forgalmazók, amely egy magasabb minőségi kategóriát jelent az eddigiekhez képest – vélekedésük szerint.
Az IKR Zrt. munkagép szállítói közül többen, így a Hardi, Dondi, Matermacc és Strom gépek gyártói, az Invest Gépkereskedelmi Kft.-n keresztül folytatják gépeik forgalmazását Magyarországon. Az önjáró permetezőgépeket gyártó amerikai Hagie egy újonnan alakult gazdasági társaságon, a Hagie Magyarország Kft.-n keresztül forgalmazza gépeit.

Szaxon J. Attila, az IKR Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója szerint társaságuk színvonalas szolgáltatásai, cégkultúrája tovább él, megmarad a magyar agráriumban; kisebb, rugalmasabb, a mai kor követelményeihez jobban alkalmazkodó gazdasági társaságokban folytatódik tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik