falumuzeum (szekkutas, emlekhaz)
Belföld

Székkutas múltja éledt újjá

20 millióból újult meg a szombaton átadott Falumúzeum Székkutason, mely százéves sétára csalogatja a látogatót.

A Székkutasi Vendégvárók Egyesülete az önkormányzat segítéségével nyújtott be sikeres pályázatot. A Darányi Ignác Terv keretében 20 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a régi emlékház újulhatott meg.

Némi külső-belső szerkezeti átalakítás mellett a régi oncsa-ház dohánypajtát, kemencét, külső kiállító teret is kapott. Belső szobáiban az 50-100 évvel ezelőtti paraszti világ elevenedik meg. Nem is kiállítás, inkább enteriőr az a szoba ahol korabeli emlékek jelzik, hogyan élt például Gregus Máté, Székkutas egyik “alapítója”.

Külön szobák mutatják be a település történelmét, valamint a kuláküldözésnek és a fehérgárda-mozgalomnak is emléket állítottak. A Herbária zrt támogatásával a múlt és jelen gyógynövény termesztési hagyományai is bemutatásra kerülnek, sőt a teák meg is kóstolhatók.

Emlékszik?

Így épült a falumúzeum

A Temesvári család is adományozott

Az ünnepélyes avatáson beszédet mondott Szél István polgármester, Lázár János államtitkár, Szenti Tibor író, és Őze Sándorné az egyik tárlat berendezője.

Az átadott múzeum-emlékház, egyfajta kulturális és múltidéző közösségi térrel gazdagítja a települést. Annak tárgyait, anyagát egyszer legalább mindenkinek látnia kell – hangzott el. A továbbiakban pedig számos esemény, találkozó és hagyományőrző program helyszínének is otthont adhat.

A település másik kincse, a Piroschka kultusz emlékei februártól az állomás felújított termében kapnak majd helyet, ígérte a polgármester.

További sok-sok fotó a Vásárhely24 facebook oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!