Belföld

Ezrek várták Orbánt – Megnyitották a hatvanadikat

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

Vasárnap délben, Orbán Viktor köszöntője után átadták a hatavanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat díjait, az Alföldi galériában. Idén Czene Márta kapta a Tornyai-plakettet.

A tárlatról

A Vásárhelyi Őszi Tárlat Magyarországon egyedülálló módon, 1954 óta minden évben megrendezésre kerülő kortárs képzőművészeti kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatosan magas szakmai színvonala és sokszínűsége adja. A vásárhelyi tárlat egyébiránt az egyetlen hat évtizedes múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítássorozat az országban. Az elmúlt hatvan évben több mint ezer festő, grafikus és szobrász összesen mintegy 15 ezer alkotását mutatták be itt. Az idén 194 kortárs művész 262 munkáját láthatja a közönség. A fődíj 1966 óta pénzjutalommal is jár. Az egymillió forintos anyagi elismeréssel a Vásárhelyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettje a legmagasabb pénzdíjú képzőművészeti kitüntetés az országban. Emellett több másik elismerés is kiosztásra kerül, úgy mint az Endre Béla és a Galyasi Miklós-díj valamint az idén alapított, fiatal képzőművészeket támogató Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj.

Kezdés

Kis késéssel, délután fél egy körül kezdődött a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója.

Az ünnepi rendezvény elején Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, valamint Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművészek adtak elő részleteket Bartók művekből.

Ezt követően Almási István köszöntötte a megjelenteket. A polgármester ünnepi beszédében ismertette a tárlat hatvan éves történetét, bemutatta a kiállítás legnagyobb alakjait, valamint az elnyerhető díjakat. A városvezető a Vásárhelyi Őszi Tárlaton kiállított alkotások mellett méltatta a kísérő kiállításokat is, az újonnan átadott Alföld művészete című gyűjteményt és az idén elhunyt Szalay Ferenc életműkiállítását is.

Főhajtás, elismerés és köszönet a művészeknek és a vásárhelyieknek

Két közösségről kell beszélnünk a mai napon. A művészekről és az őket befogadó vásárhelyi emberekről – mondta el megnyitó beszédében Lázár János országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, szükség van a művészek munkájára, alkotó közösségükre, ugyanakkor a tárlat hatvan éves töretlen sikeréhez elengedhetetlen a hódmezővásárhelyi emberek nyitottsága, a képzőművészetek iránti érzékenysége is.

Lázár János beszélt Ady Endre és Bródy Sándor vitájáról a vidéki kultúra jövőjéről. Szerinte a vásárhelyiek egyértelműen bizonyították, hogy elkötelezettek a képzőművészet, a magas kultúra iránt.

Saját út megtalálása

Lázár János szavai után Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója beszélt a vásárhelyi képzőművészeti hagyományokról. Elmondta, Rudnay Gyula európai körútja után döntött úgy, hogy Vásárhelyen telepszik le. Akkoriban semmilyen háttere nem volt itt a képzőművészetnek, mégis néhány évvel később társaival sikerült megtalálniuk a saját útjukat és egy évtizedek óta töretlen művészeti tradíciót teremteniük.

Válságban még többet kell költenünk a kultúrára


A múzeumigazgató után Orbán Viktor köszöntötte az egybegyűlteket. A kormányfő a beszédében elmondta, minden időkben fontos a kultúrára áldozni, a művészeti alkotások ugyanis annak bizonyítékai, hogy az emberi élet több a létfenntartásért folytatott harcnál. Éppen ezért a kormány minden évben igyekszik egyre többet és többet fordítani a művészetek támogatására, egyúttal a közgyűjtemények fenntartására. A pénz mellett ugyanakkor fontos szerep jut a vásárhelyihez hasonló tárlatokra, mely mint fogalmazott, megbízható tájékozódási pont a magyar képzőművészetben.

Díjazottak:

A miniszterelnök beszéde után átadták a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjait. Idén az alábbi művészek részesültek valamilyen kitüntetésben:

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakett

Czene Márta festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj

Jagicza Patrícia Linda festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla-díj

Kondor Attila festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós-díj

Szabó Ábel festőművész

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíja

Kovács Kitti festőművész

Magyar Művészeti Akadémia díja

Felházi Ágnes festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

Papageorgiu Andrea festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

Kotormán Norbert szobrászművész

Csongrád Megyei Önkormányzat díja

Incze Mózes festőművész

Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Bodor Zoltán festőművész

Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díja

Kovács Lehel festőművész

Kurucz D. István festőművész Emlékére díj

Garamvölgyi Béla festőművész

SV-2010 Kft. díja

Nagámi szobrászművész

Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Surman Viktor festőművész

Hódagro ZRt. díja

Szurcsik József képzőművész

Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat díja

Csáki Róbert festőművész

Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt díja

Lőrinc Tamás festőművész

Bandula Kisvendéglő díja

Pethő Anikó festőművész

Farkas Folk Bt. díja

Balázs Imre Barna festőművész

Simon Sándor vállalkozó által felajánlott munkajutalomban részesült

Bukor Tibor festőművész

Különdíj

Rékassy Csaba-díj

Donka Gergely grafikusművész

A Vásárhely24 facebook oldalán további fotókat talál. A tárlat megnyitása előtt a miniszterelnök rövid sétát is tett a belvárosban.

Fotók: Bornemissza Péter, Szombat Mihály

Ajánlott videó

Olvasói sztorik