Belföld

Orbán Viktor Lázár volt városában koszorúzott

magyar-zaszlo(960x640)(6).jpg (magyar zászló, )
magyar-zaszlo(960x640)(6).jpg (magyar zászló, )

Megemlékezések országszerte.

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap reggel Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakuló terén.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbocra eresztését a Szózat kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte el. A ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is, és felsorakoztatták Magyarország történelmi zászlóit is. Az ünnepség a Magyar Takarodó elhangzásával ért véget, ezalatt felolvasták a 13 aradi vértanú nevét.

A kegyeleti megemlékezés kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad, majd október 7-én, hétfő reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében.

Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen

Megkoszorúzta Orbán Viktor kormányfő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművét az aradi vértanúk emléknapján vasárnap délelőtt a hódmezővásárhelyi Kossuth téren.

A szobornál ezt követően Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Almási István hódmezővásárhelyi polgármester és Kószó Péter alpolgármester helyezték el az emlékezés virágait.

Pintér Sándor Budapesten

Néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál mások mellett az Országgyűlés, a kormány, az államfő képviselői. Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnökének síremlékénél katonai tiszteletadás mellett helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A síremléknél koszorút helyezett el a kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter, Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, az Országgyűlés nevében pedig Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.
Az Alkotmánybíróság nevében Bitskey Botond főtitkár, a Kúria nevében Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője, a legfőbb ügyész, illetve a Legfőbb Ügyészség képviseletében pedig Eperjes Krisztián főtitkár hajtott fejet.
A honvéd vezérkar nevében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium honvéd vezérkar főnöke tisztelgett a vértanúk emléke előtt.

Koszorút helyezett el Magyarország első miniszterelnökének síremlékénél Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke, valamint Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

A fővárosi önkormányzat nevében Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, míg Józsefváros nevében Kocsis Máté polgármester helyezte el a megemlékezés koszorúit a mauzóleumnál.

Áder Nagyigmándon

A szabadság az egész nemzet ügye, minden ember ügye – mondta Áder János vasárnap Nagyigmándon, az aradi vértanúkra emlékező ünnepségen.

“A szabadságharc utáni évek gyászos csendet hoztak. A csend pedig felismerést, hogy ez a forradalom, ez a szabadságharc az ország egészében, a nemzet lelkében zajlott. A legfontosabbat elérte” – mondta a köztársasági elnök.
Hozzátette, hogy a szabadságharc az önrendelkezés felelősségét, a polgári fejlődés lehetőségét üzente. “Hogy nincs többé erő, nincs többé hatalom, sem Világosnál, sem Aradnál, mely megállítaná az önmaga útját járni kívánó magyar nemzetet” – mondta.

A köztársasági elnök emlékeztetett Deák Ferencre, aki miközben a kiegyezésen dolgozott, a vértanúk emlékére tizenhárom tölgyfát ültetett, melyek többsége ma is él.

Az államfő beszéde után az ünneplőkkel közösen a Vértanúk terén megkoszorúzta Manszbarth Antal és Szikszay János emlékoszlopát, majd a temetőben is koszorút helyezett el sírjaiknál.

A huszonhét esztendős Manszbarth Antal római katolikus plébános és a negyvenhat éves Szikszay János református lelkész Csákberényben végezték szolgálatukat. Miután a császári alakulatok a móri járást elfoglalták, a népfelkelésről prédikáltak és az egyházközségekben emelték fel szavukat a császári kormány ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik