Belföld

Kémények: Bács-Kiskunban sok, Csongrád megyében kevés a bírság

Csak az idén már több mint nyolcezer esetben tiltották meg kémény üzemeltetését az elsőfokú hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek. Csongrád megye azonban a ritka kivételek egyike, itt ugyanis elenyésző a tiltások száma.

A kéményseprő-ipari közszolgáltató szakembereinek időszakonként ellenőrizniük kell a használatban lévő és a tartalék kéményeket. Azon égéstermék-elvezetőket, amelyekre gáztüzelésű berendezést kötöttek, legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizni és szükség szerint tisztítani. Amennyiben az ellenőrzés során a kéményseprő élet- vagy vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságot észlel, írásban arra szólítja fel az ingatlan használóját, hogy azonnal állítsa le az üzemeltetést, egyben tájékoztatja a hatáskörrel rendelkező hatóságot, szükség esetén a gázszolgáltatót.

Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe, ha nem megfelelő tömörségű vagy állékonyságú az égéstermék-elvezető, vagy ha azon nem végezték el a műszaki vizsgálatot, tisztítást. Az üzemeltetés azonnali leállítását vonja maga után a nem megfelelően rögzített összekötő elem vagy a nem zárható tisztítónyílás is.

Idén a legtöbb tiltó határozatot Bács-Kiskun megyében hozták meg, csaknem kétezer kémény működtetését állíttatták le a hatósági szakemberek a közszolgáltató megállapításai alapján azonnali hatállyal. Pest megyében is több mint ezer-hétszáz ilyen döntést hoztak, a fővárosban majdnem ezer-ötszáz égéstermék-elvezető berendezés üzemeltetését tiltotta meg a katasztrófavédelem. A legkevesebb tiltás Tolna, Vas és Csongrád megyében volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik