Belföld

Több a kormánypárti, kevesebb a bizonytalan

Kormánypárti (kormánypárti)
Kormánypárti (kormánypárti)

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP növelte támogatói arányát a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében. Csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya.

A korábbi hónapokhoz képest nőtt a választásokon való részvételi hajlandóság. Szeptemberben a választók 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás az augusztusban mérthez képest emelkedett. A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 42 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A korábbi hónapokhoz képest a kormánypártok tovább növelték előnyüket. A teljes népesség 28 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re. A legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága nem változott, az MSZP 13 százalékon áll. Kismértékben növelte támogatói arányát a Jobbik, jelenleg 8 százalékos a támogatottsága. Az Együtt 2014–PM-re most is a teljes népesség 4 százaléka voksolna. Nem változott az LMP 2 százalékos támogatottsága. A Demokratikus Koalíció 1 százalékponttal növelte szavazói arányát, jelenleg 2 százalékon áll. Más pártokra a megkérdezettek 1 százaléka voksolna.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 50-ről 51 százalékra növelte támogatóinak arányát augusztus óta, emellett erősödött a Jobbik is, jelenleg 14 százalékon áll. Ezzel szemben e közegben stagnál az MSZP támogatottsága (23 százalék), és 2 százalékpontos csökkenés látható az Együtt 2014–PM táborában (6 százalék). A Demokratikus Koalícióra a biztos szavazó pártválasztók 3, az LMP-re 2 százaléka adná a voksát, egyéb pártok támogatottsága 1 százalékos.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2013. szeptember 25–30. között. 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik