Belföld

Orbánék visszaküldték Hernádi elfogatóparancsát

Hernádi Zsolt (hernádi zsolt)
Hernádi Zsolt (hernádi zsolt)

A kormány javításra visszaküldte a horvátok Hernádi Zsolt elleni európai elfogatóparancsát.

„Megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen, de nem az előírt formában. Várjuk a javítást!” – olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Facebook-oldalán. A dokumentum nem megfelelő nyelven érkezett – közölte magyarázatképpen az ATV megkeresésére a tárca sajtóosztálya. Később Isola Anna, Navracsics Tibor miniszter sajtóreferense az MTI-nek azt mondta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvátul íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Amint megérkezik a javított változat, a Fővárosi Törvényszékhez kerül az elfogatóparancs.

Időt nyert a Mol-vezér

Az ATV-nek egy nemzetközi jogász azt mondta: nemcsak az Interpol körözése lebeg Hernádi Zsolt feje fölött, hanem az európai nemzetközi elfogatóparancs is. „Vannak lehetőségek az európai elfogatóparancs megtagadására, csak ezek nagyon szűkek” – mondta Bátki Pál. Szerinte az európai elfogatóparancs egy uniós egyezményre épült, arra, hogy a tagállamok a keresett személyt átadják és ebben a helyzetben a kormányoknak nincs beleszólásuk az átadásba. Az igazságügyi minisztérium talált egy kiskaput. A horvát elfogatóparancsot azért küldték vissza Horvátországba, mert azt horvát nyelven írták.

A Mol elnök-vezérigazgatóját Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett az azóta első fokon 10 év börtönre ítélt Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

A Hír24 korábban megírta, az EU-s elfogatóparancs teljesítését valóban csak bizonyos esetekben lehet megtagadni. Ilyen, ha ugyanabban az ügyben Magyarországon is folyt eljárás, és megállapították, hogy Hernádi Zsolt nem követett el semmit. Ez Magyarországon megtörtént. Akkor kellene eleget tenni a horvát hatóságok kérésének, ha a Mol vezetőjét valamilyen új bűncselekménnyel vádolták meg.

Orbán megszólalt, Zágráb békülne?

A Mol-INA-ügyről szólva Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt hangsúlyozta, nem államok közötti problémáról van szó, a horvát-magyar kapcsolat nagyon jó, itt egy üzleti konfliktusról van szó. Megítélése szerint a barátság hosszabb távon fontosabb, mint egy üzleti vita, számoljunk el egymással korrekten, de civilizált módon. Magyarországnak nincs olyan érdekeltsége, ami miatt ragaszkodni kellene ezekhez az érdekeltségeihez, ezért azt javasolja, a Mol adja el az INA részvényeit – tette hozzá.

Békülékeny hangot ütött meg a horvát miniszterelnök, miután a magyar kormány lehetségesnek nevezte, hogy a Mol eladja az INA horvát olajvállalatban meglévő tulajdonrészét. Gyakorlatilag annak, akinek akarja, hiszen a kiszivárgott hírek szerint Horvátországnak erre nincs pénze. Zorán Milánovics azt mondta, nincs háborús helyzet, és részben megérti a magyar kormány reakcióját. Ez persze lehet a stratégia része is, de az sem kizárt, hogy új helyzetet teremtett a magyar kormány heves reakciója arra, hogy Hernádi Zsolt fotója megjelent az Interpol körözötteinek listáján. A Mol szerint Horvátország szerződést szegett, ezzel elveszítette az elővásárlási jogát. Így annak adja el a MOL az INA 49 százalékát, akinek akarja. De, tették hozzá, erről mindenképpen konzultálnának a horvátokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik