Belföld
diákok, fiatalok (diákok, )

Fehérvárra vágynak a külföldi diákok

Buthy Lilla

2013. 10. 04. 13:36

Első magyarként kapott rangos nemzetközi kitüntetést a székesfehérvári önkéntes, Rosta Károly.

A nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó non-profit szervezet, az AFS, 80 országban dolgozó mintegy 40 ezer önkéntese közül, az AFS Magyarország székesfehérvári körzetének elnökének, Rosta Károlynak ítélte  a legmagasabb nemzetközi elismerésének számító Galatti-díjat.

Az 1947-ben alapított AFS történetében először vehette át magyar önkéntes a kimagasló erkölcsi megbecsülést jelentő Galatti-díjat – hangsúlyozta az ünnepélyes díjátadóra hazánkba érkező Dr. Vincenzo Morlini, az AFS new yorki központjának igazgatója mai, székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Első magyarként kapta meg a rangos nemzetközi kitüntetést

A 62 éves Rosta Károly Székesfehérváron született, a József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd üzemmérnöki diplomát szerzett. Károly négy gyermeket nevelt fel, akik közül kettő Olaszországban, kettő pedig az Amerikai Egyesült Államokban tanult az AFS-sel.

A 20 éve az AFS önkénteseként dolgozó Rosta Károly 2004 óta a székesfehérvári körzet elnöke, e minőségében legfontosabb feladata, hogy felkészítse a magyarországi küldő és befogadó családokat 6-12 hónapos diákcserék sikeres megvalósítására, emellett koordinálja a körzetében dolgozó 30-40 önkéntes munkáját.

Az AFS minden évben olyan önkénteseket jutalmaz a Galatti-díjjal, akik hosszú időn át szabadidejüket, lelkesedésüket és tehetségüket adják ahhoz, hogy a külföldre kiutazó és a fogadó országba érkező diákok számára a diákcsere egész életüket meghatározó élménnyé váljon.

A jutalom is jótékony célra megy

A Galatti-díjjal a kitüntetett egy 2500 dollár értékű részösztöndíjat is átvehetett. A pénzt Rosta Károly egy halmozottan hátrányos helyzetű kislány olaszországi diákcseréjére ajánlott fel. A felajánlásnak és az AFS saját ösztöndíj alapjából származó további 300 ezer forintnak köszönhetően a Balatonlellén nevelőszülőknél élő Bogdán Kármen egy évet tölthet egy háromgyermekes észak-olasz családnál.

„A Galatti-díj elnyerése nagy megtiszteltetés számomra, hiszen ez elismerése annak a szeretettel végzett önkéntesi munkának, amelyet székesfehérvári kollégáimmal és az AFS Magyarország egész szervezetével közösen folytatunk immár húsz éve. Életem egyik legnagyobb büszkesége, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy a világ 32 országából érkezett cserediákok egész életükben nagyon kellemes helyként emlékezzenek Magyarországra” – mondta el a kitüntetett a sajtótájékoztatón.

Fotó: Northfoto

Jönnek is, mennek is

Az AFS Magyarország – idén 20 éves fennállását ünneplő – székesfehérvári körzetéből a 2013/14-es tanévben 10 középiskolás kezdte meg külföldi tanulmányait, így Székesfehérvár és térsége a Magyarországról kiutazó fiatalok 12 százalékát adja. A megyei diákok többsége célországként latin nyelvterületet választott, így ők elsősorban Olaszországban, Argentínában és Mexikóban folytatnak tanulmányokat. Székesfehérváron 12 külföldi diák tölti jelenleg csereévét, akik a város több középiskolájában tanulnak.

„A megyeszékhelyre az Amerikai Egyesült Államokból, Törökországból, Thaiföldről, Olaszországból, Hong Kongból és Venezuelából érkező diákok egy év alatt megismerik a magyar kultúrát és elsajátíthatják nyelvünket. Az elmúlt 20 évben több mint 150 székesfehérvári középiskolás vett részt az AFS szervezésében egyéves külföldi csereprogramon, és megközelítőleg ugyanennyi külföldi diák vitte a város és Magyarország hírét szerte a világba” – ismertette a körzet eredményeit Csaba Gergely, az AFS Magyarország kuratóriumának elnöke.

Az AFS-ről

Az American Field Service a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete, amelyet a két világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hoztak létre 1947-ben, a világbéke és egy nyitottabb, toleránsabb világ megteremtéséért.

Az AFS programjaiban több mint 50 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben néhány hónapos vagy egyéves külföldi tanulmányúton. Az AFS szervezésében máig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.