Belföld

Ahol 168 órát is dolgoznak Orbán támogatói

lazar-janos(960x640)(5).jpg (lázár jános, )
lazar-janos(960x640)(5).jpg (lázár jános, )

A Miniszterelnökség haladéktalanul lemondja a Népszava előfizetését, mert a lap azt írta, ingyen dolgoztatják az embereket.

A Népszava nyilvánvaló politikai célzattal, névtelen köztisztviselők mögé bújva próbál nem létező feszültséget gerjeszteni a Miniszterelnökségen dolgozók munkarendjével kapcsolatban, erősen fájlalva, hogy a központi szervezetben dolgozók – morális és szakmai felelősségük teljes tudatában – lelkiismeretesen teszik a dolgukat. A Kormányzati Információs Központ szerint  Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár “hivatalba lépését követően, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, egyedi munkáltatói intézkedésben rendelte el a lap által hivatkozott munkaidőt, mindenki számára világos feltételeket teremtve ezzel. Az intézkedés kizárólag a Miniszterelnökségen dolgozó kormánytisztviselőkre vonatkozik”.

A Miniszterelnökség a mindenkori kormányfő munkáját segíti, miként tette ezt Miniszterelnöki Hivatal elnevezéssel a korábbi ciklusokban is. Hatékony működése az egész ország érdeke, itt folyik az ország irányítását, működését meghatározó döntések előkészítése és meghozatala, ha kell a hét minden napján, és ha kell a nap 24 órájában – írta a központ, amely szerint a munkatársaknak “a kormányfő támogatása megtiszteltetést jelent, a munkáltatói intézkedéseket teljes mértékben elfogadják. Ebből kifolyólag, teljességgel elfogadhatatlan, hogy a Népszava egyértelműen politikai szándékkal megsérti az itt dolgozó munkatársak önérzetét, elhivatottságát”.

Aki ezzel a gyakorlattal nem tudott egyetérteni, annak lehetősége volt a közigazgatáson belül máshol elhelyezkedni – írták. A magyar emberek nagy többsége napi 8 óránál többet dolgozik, ugyanezt jogosan várhatják el a magyar államigazgatástól, mint ahogyan az amerikai emberek hasonló elvárásokat fogalmaznak meg az elnöki adminisztrációval szemben, vagy a német emberek a kancellárián dolgozókkal szemben.

Lázár János
Fotó: Neményi Márton

Lázár írta elő az ingyen munkát

A Miniszterelnökségen kötelezővé tették, hogy a dolgozók 7:30-tól 17:30-ig dolgozzanak, vagyis naponta 10 órát – írta előzőleg a Népszava. Tervezték, hogy esti, hétvégi és ünnepi ügyeletre is kötelezik az alkalmazottakat, pluszpénz vagy szabadnap nélkül, de a hétvégi ügyelettől végül elállt a hivatal. A lap információi szerint a napi megnövelt munkaidőt viszont el kellett fogadniuk a dolgozóknak, így többen nem tudják megoldani gyerekük óvodába, iskolába kísérését.

A kormányszóvivői iroda a Népszava megkeresésére azt válaszolta, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem most, hanem hivatalba lépését követően, 2012-ben “egyedi munkáltatói intézkedésében” rendelte el ezt a munkaidőt, amely a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően csak a kormánytisztviselőkre vonatkozik. A lapot tájékoztató dolgozók szerint ez nem igaz, vagy legalábbis ők nem tudnak arról, hogy már egy éve korábban kezdenek, később végeznek.

A kormányszóvivői iroda válasza szerint ha rendkívüli munkavégzést rendel el a munkáltatói jogkör gyakorlója, úgy a “túlmunkát” szabadidővel kell ellentételezni. Csakhogy – a dolgozók szerint – ebben az esetben nem rendkívüli, hanem egy új, általános többletmunkaidőről van szó. A Népszava érdeklődött arról is, hogy mivel a napi tízórás munka ellentétes a Munka Törvénykönyvével, hogyan díjazzák a többletmunkát.

Válaszuk szerint “a napi tíz órás munka nem ütközik jogszabályba, tekintettel arra, hogy a Miniszterelnökségen dolgozó kormánytisztviselőkre nem az Mt., hanem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény vonatkozik”. Ám ez utóbbi szerint a teljes napi munkaidő csak nyolc óra – tette hozzá a lap. A Miniszterelnökségen dolgozók szerint nekik hétközben 50 órát kell dolgozniuk, ezen felül kötelezik őket ügyeletre. Csakhogy “a kormánytisztviselő beosztás szerinti napi munkaidejébe az ügyelet, valamint a készenlét teljes tartamát be kell számítani, ha a munkavégzés tartama nem mérhető” – idézi a lap a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik