Belföld

A Fidesz ingyen is adná a nemzeti vagyont

Nemzeti vagyon (nemzeti vagyon)
Nemzeti vagyon (nemzeti vagyon)

A párt ügyvezető alelnöke indokoltnak tartja, hogy legyen mód ingyen átruházni a nemzeti vagyont, ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításáról van szó.

Debrecen polgármestere olyan passzussal egészítené ki a nemzeti vagyonról szóló törvényt, amely kimondja: nemzeti vagyon tulajdonjogát nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás érdekében a tulajdonos ingyen is átruházhatja az állam, az önkormányzat, önkormányzati társulás vagy olyan gazdálkodó szervezet részére, amelyben az állam, az önkormányzat vagy önkormányzati társulás együtt vagy külön-külön 100 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás nemcsak az lehet, ami uniós támogatásból, magyar központi költségvetésből valósul meg, hanem az is, amely „bizonyos magánforrásokból finanszírozott”. Fontos, hogy a beruházás olyan stratégiai fontosságú, kiemelt társadalmi célokért megvalósuló fejlesztés legyen, amely „a fenntartható fejlődést elősegítve hazánk versenyképességének növelését” is szolgálja – írja előterjesztésében a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Kósa Lajos szerint mind az állam, mind az önkormányzatok részéről fontos érdek fűződik az ilyen típusú beruházások gyors, hatékony és zökkenőmentes megvalósításához, melynek indokolatlan akadályát jelentheti a jelenlegi szabályozás. “Jelen módosítás célja, ennek megfelelően, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű fejlesztési cél érdekében, egy korlátozott személyi kör részére, egyedi tulajdonosi döntés alapján, a nemzeti vagyon térítésmentes átruházása lehetőségének biztosítása” – írja előterjesztésében a kormánypárti politikus.

Szerinte az ingyenes átruházás esetére a törvényben megfogalmazott előírások teljesítése (15 éves elidegenítési tilalom, a juttatás céljának megfelelő hasznosítási, állagmegóvási, beszámolási kötelezettség a vagyont átadó felé, kötbérfizetési kötelezettség előírása, elállási jog) kellő garanciát biztosítanak az ingyenes átruházás ezen esetkörében (is) a nemzeti vagyon megfelelő védelmére. A javaslat elfogadása kétharmados támogatást igényel.

A nemzeti vagyont jelenleg a törvény annak védelme és a „célszerű gazdálkodás” érdekében négy kategóriába sorolja.

Az első, a legszigorúbban védett nemzeti vagyoni kör a kizárólagos állami és önkormányzati tulajdon, amely forgalomképtelen, tehát nem adható el, nem terhelhető le, és nem is osztható fel. Ebbe a – törvény mellékletében is rögzített – körbe tartoznak például a magyarországi tavak, folyók, patakok, holtágak, mellékágak és azok medre, valamint vízi létesítmények, továbbá az állam kizárólagos tulajdonában álló országos törzshálózati vasúti pályák.


Fotó: Kummer János

A következő kategóriába a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont sorolták, ezek között (részben vagy egészben) állami tulajdonban álló társaságok, továbbá vagyonelemek, műemlékek vannak. A törvény szerint ezek a vagyonelemek sem idegeníthetők el, nem terhelhetőek meg, a hasznosításuk szabályozása azonban kevésbé szigorú.

A nemzeti vagyon harmadik kategóriája a korlátozottan forgalomképes vagyoni kör. Az idetartozó vagyonelemek eladhatók, megterhelhetők, de csak törvényben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek szerint, ami általában valamilyen hatóság, vagy egyéb szerv előzetes jóváhagyását jelenti.

A negyedik vagyoni csoportba az üzleti vagyon tartozik, amely engedély nélkül elidegeníthető, hasznosítható, tehát a piaci forgalom része.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik