Belföld

Saját pártja útjában áll a fideszes polgármester?

Feloszlatta magát az ásotthalmi képviselő testület, a hat képviselőből négy azt állította, teljesen szétzilálódott az érdemi munka a településen a polgármester kézi vezérlésű irányítása és titkárnőjének túlzott hatásköre miatt. Petró Ferenc szerint nem csupán személyes ellentétek állnak a képviselők szándékai mögött, hanem a háttérben a választási politika áll.

Ki kit járat le?

Az ásotthalmi képviselő testület négy tagja a helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy Petró Ferenc kézi vezérléssel irányítja a falut, semmiféle fejlesztés nem történt a településen, nem adnak be pályázatokat, mert nincs hozzáértő ember az apparátusban. A polgármester titkárnője túl nagy hatáskört kapott Petrótól – állítják a képviselők. A rendkívüli testületi ülés egyik napirendi pontja a polgármester a településsel és a testülettel folytatott kommunikációjának megvitatása, ahogy Németh Attila fogalmazott a Hír TV. Babarczi Antal a testület másik tagja a helyi lapnak úgy fogalmazott, hogy a polgármester folyamatosan lejáratta a települést és a testületet nyilatkozataiban és ünnepi beszédeiben. Németh Attila szerint nem igaz, hogy lehetetlen gazdálkodni abból a forrásból, amit a központi költségvetésből kap a falu. Akkor miért tud kijönni a biztosított forrásokból Ruzsa és Öttömös – tette fel a kérdést Németh.

„Nem tudok hazudni”

„A baj forrása a személyes ellentétek, azon túlmenően pedig a HírTV-nek adott nyilatkozatom, amelyben nem rejtettem véka alá, hogy elégtelenek azok a források, amelyeket a központi költségvetésből, feladatfinanszírozás gyanánt utalnak a falu számlájára. Ásotthalom hiányának ez a forrása. Majd, amikor a riporter megkérdezte tőlem, hogy milyen intézkedéseket hoztunk a hiány csökkentésére, én elmondtam, hogy keveset tudunk tenni, hiszen 4-5 millió forintot vagyunk képesek összesepregetni ennél jóval több pénz hiányzik, az új finanszírozás mellett ellehetetlenülünk. Azt is hozzátettem, hogy a testület februárban ezt még tudomásul vette, majd mintha mi sem történt volna. Ezt vették a lejáratásuknak” – mondta Petró. „Most – vélekedik – úgy tűnik, hogy a Fideszen belül van egy megosztottság, s most ezt a megmaradt egységet is fel akarják számolni. A konkrét vádakra már válaszoltam a helyi lap újságírójának, hogy létszámot kellett leépíteni, hogy a kistérségben – minthogy lélekszám nagysága szerint osztják a pénzt – mi kaptuk Mórahalom után a legtöbbet. A titkárnőnek éppen a létszám leépítés miatt lett több a feladata.

Egy év múlva helyhatósági választások

Legközelebb januárra írhatják ki az időközi választásokat, addig gyűrik egymást a testület és a polgármester. Németh Attila elmondta, már négyen hívták és gratuláltak neki, hogy sikerült véghezvinniük, amit már régen kellett volna. Németh szerint más elképzeléseik vannak nekik és a polgármesternek. Azt Németh sem cáfolta, hogy nehéz helyzetben vannak a kistelepülések, de a helyzet jobbítását másként látták, mint a polgármester. Petró például szeretett volna az Általános Művelődési Központba integrálni több intézményt, de ők nem szavazták meg, mert nem látták a megtakarítás forrásait. Több ehhez hasonló ügyet említett Németh Attila, aki szerint most már a választók döntenek. Információink szerint négy képviselő és Petró is indulnak januárban a polgármesteri székért Ásotthalmon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik