Belföld

Politikai ügy lett a soroksári futónő megöléséből

rendőrség (rendőrség)
rendőrség (rendőrség)

A Jobbik azt javasolja, hogy Soroksárnak is legyen önálló rendőrkapitánysága.

A radikális párt tarthatatlannak nevezi, hogy egy ilyen „nagy kiterjedésű, közel húszezres lélekszámú budapesti kerületnek” nincs rendőrkapitánysága. Ez a fővárosban egyedülálló. „Ennek megfelelően a rendőri jelenlét is elmarad a más kerületekben megszokottól”, noha tavalyi jelentésében a XX. és XXIII. kerület összevont kapitánysága már jelezte, hogy „a Bűnüldözési Alosztályon az előző évhez képest a statisztikai számadatok emelkedtek.”

A Jobbik szerint ezt követően már lépnie kellett volna a kormánynak, erre meg lett volna a jogszabályi felhatalmazása és anyagi lehetősége is. A radikális párt előterjesztésében most a hónap végéig adna időt a kormánynak, hogy a XX. kerületitől elkülönített kapitányságot létrehozza.

Indoklásában a párt emlékeztetett arra, hogy a helyzet tarthatatlanságára rávilágít a minapi brutális gyilkosság, amikor a „kerület kedvelt kocogó és kerékpározó terepén” megöltek egy fiatal családanyát. Az ellenzéki párt szerint „megfelelő rendőri jelenlét mellett megelőzhető lenne” az ehhez hasonló bűncselekmény. Arra nincs mód, hogy „az emberéletet követelő mulasztását a Kormány kiküszöbölje, de arra igen, hogy a tanúságokat (sic!) leszűrve azonnali intézkedésre szánja el magát”.

Szilágyi György képviselő később pártja országgyűlési határozati javaslatáról azt mondta: nonszensz, hogy a XXIII. kerületnek egy rendőrőrs jut, vagyis két rendőrautó járőrözik Soroksáron. Helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdenek szombaton az önálló rendőrkapitányság létrehozása mellett. A Jobbik pedig szintén civilekkel közösen demonstrációt szervez szombatra Soroksárra, ahol a kerület közbiztonsági helyzetére kívánják felhívni a figyelmet – tette hozzá.

Mint korábban megírtuk, a rendőrök nem erősítették és nem is cáfolták azt a hírt, hogy öt fiatal férfit fogtak el a soroksári gyilkossággal kapcsolatban. Egy kisfiút és a férjét hagyta hátra az asszony, akit futás közben megfojtottak és megerőszakoltak. A rendőrök arra hivatkoznak, hogy ez volt az elmúlt évek egyik legkegyetlenebb bűncselekménye, ezért nem mondanak részleteket. A gyilkos után 14 fős nyomozócsoport kutat.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik