Belföld

Megnyitja kapuit a Kulipintyó

kapu (kapu, )
kapu (kapu, )

A hajdani Széchenyi-villa, amelyet a település 40 millió forintból újított fel, miután megkapta az államtól.

Helytörténeti kiállítás megnyitásával egybekötve adják át a közönségnek szombaton Balatonföldvár egyik emblematikus épületét, a Kulipintyót.

Erről Holovits Huba (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatta az MTI-t csütörtökön. A Kulipintyó Balatonföldvár alapítójának, Széchenyi Imre öccsének, Széchenyi Viktornak (1871-1945) a villája volt, ahol fia, a híres vadász és író Széchenyi Zsigmond (1898-1967) gyermekéveit töltötte.

A mintegy fél évtizedig üresen álló, az állami vagyonkezelő által korábban 99 millió forintra értékelt ingatlan ingyenes átadásáról közel két éve döntött a kormány. A szerződés értelmében a villát közösségi célokra hasznosíthatják, és 15 évig nem lehet eladni.

A villában mintegy 40 millió forintból újította fel az önkormányzat. Kicserélték a burkolatokat, modernizálták a fűtési rendszert, akadálymentes vizesblokkokat alakítottak ki, korszerűsítették az elektromos- és vízhálózatot, felújították a homlokzatot. Az épület környezete is megújult új kerítéssel és térkő burkolattal. A kert teljes pompájában csak tavaszra készül el.

A tervek szerint a későbbiekben felnőttképzési központ és polgárőriroda kap helyet az épületben. A Balaton királynője címmel helytörténeti kiállításnak is otthon ad a villa. A tárlat – amelynek megvalósulásához számos földvári polgár is hozzájárult -, korabeli dokumentumok, fotográfiák, filmfelvételek alapján idézi meg a kisváros múltját.

A platánfák által közrefogott Kvassay sétány, a Galambsziget, a rendezett fürdőtelep, a villák, a változatos sportélet, a vitorlások látványa miatt Balatonföldvárt a két háború között a “Balaton királynőjének” nevezték. A település ma is igyekszik őrizni ezt a rangot, ezt a célt szolgálják az újabb fejlesztések is – fogalmazott a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik