Belföld

A világ legjobb énekesei lépnek fel Szegeden

Szegedi-Nemzeti-Szinhaz(650x433)(5).jpg (Szegedi Nemzeti Színház)
Szegedi-Nemzeti-Szinhaz(650x433)(5).jpg (Szegedi Nemzeti Színház)

Igor Sztravinszkij Oedipus rex című két felvonásos opera-oratóriumának előadásával szombaton elkezdődik az Armel Operafesztivál döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.

Hétfőn egy horvát zeneszerző, Zoran Juranic A nyár utolsó virága című operájának ősbemutatója következik. A Szerb Nemzeti Színház előadását maga szerző rendezte, s az újvidéki teátrum zenekarát és énekkarát is ő dirigálja.

Igazi operakuriózumnak ígérkezik a házigazda Szegedi Nemzeti Színház, a Verdi bicentenárium alkalmából műsorra tűzött operája, aSimon Boccanegra. A darabot az eredeti bemutató dokumentumai alapján Pál Tamás, Molnár Zsuzsa és Toronykőy Attila állította színpadra.

Az Isztambuli Állami Opera és Balett először vesz részt az Armel-operafesztiválon, a török társulat október 12-én Benjamin Britten A csavar fordul egyet című darabját mutatja be Ayatac Manizade rendezésében.

A fesztivál utolsó versenyprodukciója az English Touring Opera Lajka, az űrkutya című gyerekoperája lesz. Russell Hepplewhite brit zeneszerző 7-11 esztendős diákok számára írt darabját Tim Yelland rendezte.

A nemzetközi zsűri a legjobb produkciónak járó elismerést is odaítéli, s az előadásokat idén első alkalommal egy-egy civilekből, illetve a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból álló testület is értékeli. Az elismeréseket az október 15-i gálán adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik