Belföld

Tudta? Öt érdekesség a Tequiláról

A szakértők szerint azonban legjobb tisztán fogyasztani.

Só, citrom, shot – esetenként narancs, fahéj, shot. Ezt a folyamatot követik legtöbben, amikor tequilat isznak. Sokan választják különböző koktélok formájában, a szakértők szerint azonban legjobb tisztán fogyasztani. Önmagában vagy keverve, mindesetre tény, hogy a tequila a világ szinte minden pontján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Annak ellenére is, hogy méltatlanul keveset tudunk róla. A lemaradást pótolva, következzen néhány érdekesség a mexikóiak kedvenc italáról!

Az igazi tequila

Nem is gondolnánk, mennyi szabálya van a minőségi tequila gyártásának. A legfontosabb ezek közül az, hogy csak a Mexikóban gyártott ital nevezhető ténylegesen tequilának. A mexikói Jalisco-ban létezik is egy település, amely nevét a kék agavéról kapta.

A rejtélyes kék agavé

A legtöbb szeszesitallal ellentétben, a tequila minősége nem a hordótól függ, hanem különleges alkotóelemétől, a kék agavétól. Ez a növény nagyjából 8 év alatt fejlődik ki teljesen, súlya meghaladhatja a 45 kilogrammot is. Az igazi tequila ismérve, hogy legalább 51% kék agavét tartalmaz, de létezik 100%-os változata is, ilyen például a hazánkban oly népszerű el Jimador tequila.

Egy nap, ami csak a tequiláról szól

A sok ünnepnap közé igenis befér egy Nemzetközi Tequila nap! Az Egyesült Államokban és Mexikóban már idén is megünnepelték ezt a különleges italt, július 24-én. Elképzelhető, hogy 2014-ben hazánkban is koccintanak majd erre a napra a mexikóiak kedvenc 100% agavéból készült tequilájával.

A legdrágább tequila

Nemcsak a minőségi borok ára szökhet az egekbe. A Guiness Rekordok Könyve szerint, a legdrágábban értékesített tequilát 2006-ban egy magángyűjtő szerezte meg pontosan 225.000 dollárért (azaz több mint 51 millió forintért).

Margaritát mindenkinek!

Az egyik legnépszerűbb tequila alapú koktél a Margarita, amelyet állítólag egy színésznőről neveztek el, valamikor az 1950-es évek környékén. Úgy tűnik Las Vegasban rajonganak ezért a koktélért, itt készítették el ugyanis a világ legnagyobb Margaritáját, amely 8500 gallon, vagyis 32.000 literes volt.

Ajánlott videó