Belföld

Kónya Péter: Vuduzták, késekkel szurkálták

Megrázó részletek a szobordöntésről. A nyakánál nyiszálták a hungarocell-Orbánt a Szolidaritás performerei. A fej és a csizma megvan, a többi darabnak lába kélt. Forradalom jön?

Hol áll most a műalkotás? Illetve: hol fekszik?

Biztos, hogy ezt nyilvánosságra akarjuk hozni?

Veszélyt szimatol?

Hát…

Csak nem hazavitték a demonstráció résztvevői a hungarocelltestrészeket, mint ötvenhatban Sztálin fejét meg mutatóujját a forradalmárok?

Tényleg vitték ereklyeként a darabokat. Nem vicc. Vuduzták, késekkel meg mindenféle dolgokkal szurkálták. Azért bizonyos fődarabok megvannak, őrzi őket a Szolidaritás.

A képre kattintva szobordöntés!
Fotók: Berecz Valter

Hol a fej?

A fej és a csizma maradt nálunk.

Kit tisztelhetünk a szobor alkotójában?

Nem mondhatom meg. A szobrász és mindazok, akik dolgoztak a szobron, azzal a feltétellel vállalták a megbízatást, hogy inkognitóban maradhatnak.

Művészembert tisztelhetünk az object alkotójában?

Abszolút!

Amatőrt?

Dehogy! Csak szakember képes hungarocellből így megformálni egy alakot.

Ki találta ki, hogy műszobordöntéssel tiltakozzanak a rendszer ellen?

Csoportos ötlet volt, közösen formáltuk, végül a Szolidaritás elnöksége határozott az elkészítésről.

Arról is elnökségi döntés rendelkezett, hogy kötelet kell vetni a hungarocell kormányfőre, hogy aztán hadd dekázzon a nép a porba hulló fejjel?

Annyit árulhatok el, hogy pont ott tört darabjaira a mű, ahol az el volt tervezve.

Komolyan? Statikus team dolgozott a képzőművész mellett?

A megfelelő helyeken meg volt gyengítve a szobor.

Bevágták a nyakánál?

Nem szeretnék technikai részletekbe bocsátkozni.

Marketingesek szerint, ha be akarsz vezetni egy terméket a piacra, első lépésben ismertségre tégy szert bármi áron, s csak aztán jöhet a pozicionálás, amikor elmondod, milyen is az a mosópor, autó, borotvahab, akármi.

Nem volt szükségünk ismertségszerzésre, a Szolidaritás Mozgalom ismert.

Azért csak dobott önökön ez a döntés.

Dobott már a bohócvonat meg a többi akciónk. Most az volt a mondanivaló, hogy minden hatalom, minden diktatúra megdönthető, nem kell félni. Győzzék le az emberek a félelmüket!

Számítottak arra, hogy jobbról-balról megvetés, elhatárolódás kíséri majd a performanszot?

Balról nem számítottam ekkorára. Bár, ami történt, illeszkedik abba a sorba, ami az elmúlt három évben történt az ellenzéki oldalon.

Mi történt az elmúlt három évben?

Nem akarom kibontani. Mindenhonnan, mindenféle támadásnak voltunk kitéve.

A szociktól kaptak eddig is, de most fő szövetségesük, Bajnai Gordon is finoman elhatárolódott.

Gordon nem elhatárolódott, hanem azt mondta: nem feltétlenül az ízlése szerint való, ami történt. De egy szövetségben megférnek különféle vérmérsékletű, különféle társadalmi csoportokat képviselő emberek.

Volt utólag belső purparlé?

Purparlé nem volt. Levontuk a konzekvenciákat. Egyébként az akció egyes elemei az én ízlésemnek sem feleltek meg, de egy tüntetésen nem kontrollálható az összes mozzanat.

Fotó: Kummer János

Wittner Mária szerint önök megcsúfolták az ötvenhatos forradalmat és hőseit.

Nem kívánom kommentálni Wittner Máriát.

Passzol az ön katonamúltjához ez az akció. És az is passzol, amit március végén, egy halásztelki lakossági fórumon mondott. Azt fejtegette, hogy a Fidesz elcsalhatja a választásokat, ha pedig mégsem csalja el, akkor készülni kell a „nem békés hatalomátvételre”. Tartja még ezeket az állításokat?

Abban hiszek, hogy 2014-ben tisztességes, demokratikus választásokon válthatjuk le Orbán Viktor kormányát.

Ha sikerül. És ha nem? Hogyan lehet készülni egy nem békés hatalomátvételre?

Én abszolút demokrata vagyok. Amíg szikrányi esély mutatkozik demokratikus keretek között leváltani a kormányt, addig úgy kell tenni.

Mikor és ki állapítja meg, hogy nincs esély demokratikus körülmények között leváltani a kormányt?

Nyilván nem én. Meg nyilván nem a politikusok. Hanem a nép. A nép akarata dönt.

Azt nevezik forradalomnak.

Nyilván.

Arra készülnek, hogy 2014-ben forradalom lehet?

Nem azt mondtam, hogy arra készülünk. Hanem azt, hogy demokratikus úton kell megoldani a helyzetet. Választásokon kell elküldeni Orbán Viktorékat. Ám ha elcsalják a választásokat, ha a dolog arról szól, ami Baján megmutatkozott, hogy pénzzel, hatalommal, piszkos eszközökkel szembemennek a nép akaratával, akkor a népnek döntenie kell: elfogadja, hogy diktatúrában él, vagy azt mondja, neki ebből elege van. Erről szól a demokrácia. De nem győzöm hangsúlyozni: arra készülünk, hogy a 2014-es választásokon fogjuk elzavarni a Fideszt. Többen vannak azok, akik a népet alkotják, mint akik uralkodnak fölötte. Ez mindig is így volt.

Komolyan így történt

Interjúnk megjelenése után a következő emailt kaptuk Kónya Pétertől.

“A mai portálukon megjelent interjúval kapcsolatban szeretném megkérni Önt, hogy amennyiben lehet hallgassa meg ismételten a felvételt, és bizonyosodjon meg róla: valóban elhangzott-e a “Vuduzták, késekkel meg mindenféle dolgokkal szurkálták.” mondat.

A kialakult helyzetre való tekintettel, amennyiben nem szerepel a felvételen az előbb idézett rész, akkor – kérem – töröljék azt! Egyúttal helyreigazítást kérek a szerkesztőségtől.”

A felvételen az alábbi – stilizálásra szoruló – szöveg hallható.

“A következő, amiről szólt egyébként, hogy itt elkezdték vuduzni, hogy, hogy késekkel szurkálták meg mindenféle dologgal, tényleg arról szólt, hogy vitték el ereklyeként a darabjait, ez tényleg nem vicc, komolyan így történt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik