vinaszomles-halpusztulas(960x640).jpg (vinasz, halpusztulás)
Belföld

Nem pusztultak el, csak elszédültek a halak a Sión

Kisebb a halpusztulás mértéke a vártnál a Sión

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a Szekszárd mellett a Sióban kifeszített merülőfalnál kiemelt halak 90 százaléka bódult állapotban van, így minimális az elpusztult halak mennyisége.

A szennyezés a Sió teljes halfaunáját érintette

Az apróhalak mellett pontyok, csukák, kárászok, balinok úsznak a víz felszínén.

A vízügyi igazgatóság vizsgálata szerint mindössze két százalék a vízben az oldott oxigéntartalom, amely normális körülmények között 40-50 százalék – jegyezte meg a KDVI igazgatója.

Az igazgató elmondta, az oxigénhiányos állapotot okozó szennyezés délelőtt kilenc óra körül érte el a Sió szekszárdi szakaszát és halad tovább a Gemencen keresztül a Dunába.

A vízügyi szervezet kedd reggel megnyitotta a Sió-árvízkapu zsilipjét, így ötven centiméterrel csökken a folyó vízszintje, amely gyorsítja a szennyeződés levonulását.

Abban bíznak, hogy a Kaposból érkező szennyezés fél nap alatt lefolyik a Sión, és nem lesz további halpusztulás – tette hozzá.

A halpusztulás mértéke később állapítható meg pontosan

Beda János, a Sió érintett szakaszát kezelő Tolnai Halértékesítő és Kisállattenyésztő Szövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: a bódult halakat oxigénnel dúsított vízben szállítják el, és a szövetkezet tározójában helyezik ki őket, ahol átmossák, majd később visszaengedik őket a Sióba.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz), amely a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba.

Az oxigénhiány miatt bekövetkezett halpusztulást a Kapos Tolna megyei szakaszán először pénteken észlelték. A KDVI szombaton 24 órára megnyitotta a siófoki Sió-zsilipet, hogy a folyó friss vizet kapjon.

A Tolna Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága horgászati tilalmat rendelt el a Kapos teljes Tolna megyei és a Sió érintett szakaszára, a zöldhatóság környezetkárosítás miatt feljelentést tett a folyószennyezés miatt.

Vinaszömlés: MTI fotó

Ajánlott videó