Belföld

Milliárdokat spóroltak a kórházak

gyógyszer ( Prompt Pharma, gyógyszer)
gyógyszer ( Prompt Pharma, gyógyszer)

Jelentős megtakarítást, éves szinten nettó 2,77 milliárd forintot értek el a kórházak az egységes országos gyógyszerközbeszerzés lezárulta után - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Szócska Miklós hangsúlyozta, ha a fennmaradó két közbeszerzési kör is sikeresen zárul, akkor ezzel kórházi gyógyszerforgalom egynegyedét “fedik le”. A közbeszerzésen 25 hatóanyag kedvezményes beszerzése valósul majd meg. Így 35 százalékkal kedvezőbb áron – 5,272 milliárd forintért – jutnak patikaszerhez a kórházak – hangsúlyozta az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy ez a nettó áron számolt 2,77 milliárd forintos megtakarítás a kórházak a gyógyszernagykereskedők felé fennálló lejárt beszállítói tartozásának 45 százaléka, ami jelentős megtakarításnak számít.

Az egyéb kórházi közbeszerzésekről szólva Szócska Miklós elmondta, tárgyalnak mobilszolgáltatókkal, valamint energiaszolgáltatókkal, így további megtakarítást várnak ezektől az eljárásoktól.

Jó a közbeszerzés, de nem elég

Török Krisztina, mint a központi beszerző, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) főigazgatója elmondta, régóta várták ezt a lehetőséget, ami nem csak a GYEMSZI által fenntartott intézményekre vonatkozik, hiszen a közbeszerzéshez csatlakozhatott más kórház is.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint is jó lehetőség a kórházaknak, hogy egy rendszerben, megtakarítást elérve szerezhetik be a különböző gyógyszerek. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azonban úgy vélte, a közbeszerzési rendszer nem oldja meg az egészségügyi intézmények hiányos finanszírozottságát.

A sajtóanyag szerint a kiírás előkészítését a kórházi gyógyszerfelhasználás tételes felmérése előzte meg, hiszen korábban ilyen adatok nem álltak az egészségügyi vezetés rendelkezésére. Az országos kórházi gyógyszerközbeszerzés szakmai előkészítését pedig az Országos Gyógyszerterápiás Tanács végezte el.

Egyre több hatóanyag

Az országos közbeszerzés első körében nyílt eljárás keretében szeptember 1-től 11 hatóanyagot tudtak beszerezni kedvezményesen a kórházak. Október 1-től – két eredményes tárgyalásos eljárás keretében – további 14 hatóanyaggal bővül az országos gyógyszerközbeszerzés rendszere. Így összesen három eredményes közbeszerzési eljárás keretében 25 hatóanyag kedvezményes beszerzése valósítható meg.

A hatóanyagok jellemzően antibiotikumok, onkológiai gyógyszerek, anesztézia, valamint a vér és vérképző rendszer injekciós formájú gyógyszerei.

A nyertes ajánlattevők: Hungaropharma Zrt. Euromedic Pharma Zrt. Teva Magyarország Zrt. Fresenius Kabi Hungary Kft. és a Biotest Hunagária Kft. A sajtótájékoztatón e cégek vezetői is egyöntetűen jónak ítélték a közbeszerzést, úgy vélték ezzel kiszámíthatóbb lesz a kórházi gyógyszerellátás. A szállítási szerződésekben az eljáráson biztosítható legkedvezőbb fizetési határidőt, 60 napot tüntettek fel.

A GYEMSZI jelezte, a központi beszerzési szolgáltatásért semmilyen közbeszerzési díjat nem számol fel a kórházaknak.
A még folyamatban lévő két országos, központosított közbeszerzési eljárás eredménye decemberre várható, és reményeik szerint hasonló megtakarítási lehetőséget nyújt a magyarországi fekvőbeteg ellátó intézményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik